november 2003 január 2004
infovekacik
internetový časopis pre deti
december 2003
logo Infovek

Naučme sa Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Rozprávka / Príbeh / Básnička Naša tvorba Redakčná rada Archív

Urob si sám

Hviezdičky Zdobený medovník

Zdobený medovník

Ako si pripraviť vianočný zdobený medovník?
Je to veľmi jednoduché, ale s jeho prípravou Vám musia pomôcť rodičia.

Čo budeme potrebovať?

Hladká múka   325 gramov
Práškový cukor 125 gramov
Palmarin 25 gramov
Med 75 gramov
Perníkové korenie 1/2 balíčka
Sóda bikarbóna 1 kávová lyžička
Žĺtka 2 kusy
Mlieko 4 – 6 polievkových lyžíc

Všetky tieto suroviny dáme do veľkej nádoby a vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do celofánu a necháme 1 deň (24 hodín) stáť v chladničke. Potom cesto vyberieme a na mierne pomúčenej doske vyvaľkáme na plát hrubý asi 0,5 cm. Formičkami vykrajujeme medovníčky, ktoré pred pečením potierame vodou a po upečení (teda ešte horúce) natrieme žĺtkom rozmiešaným s troškou vody. Keď sú perníčky vychladené ozdobíme ich bielou polevou, ktorú si dáme do mikroténového sáčka, kde si v rohu urobíme malilinký otvor.

medovníky medovníky medovníky

Biela poleva:

Bielok   1 kus
Práškový cukor 150 gramov
Kyselina citrónová 1/2 kávovej lyžičky rozmiešaná vo vode

Práškový cukor 10-krát preosejeme a postupne pridávame do vyšľahaných bielkov. Potom pridáme kyselinu citrónovú a ešte 5 minút šľaháme.

zdobenie medovníkov zdobenie medovníkov

Prajeme dobrú chuť!

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI