marec 2004 máj 2004
infovekacik
internetový časopis pre deti
apríl 2004
logo Infovek

Naučme sa Ideme do prírody Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Rozprávka / Príbeh / Básnička Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


Ideme do prírody

predstavujemezo života stromov, zaujímavosťhry

verzia pre tlačzo života stromov, zaujímavosťViete, ako môžete pomerne ľahko určiť vek stromu?

peňJednou z možností je, že po zoťatí stromu spočítate letokruhy. Na pňoch po zoťatých stromoch vidieť svetlé a tmavé kruhy, ktoré nazývame letokruhy.
Ako vznikajú? Stromy u nás stromy rastú na jar rýchlejšie ako v lete. Na jar tvoria svetlo sfarbené kruhy. Hovorí sa im aj jarné drevo. Na konci leta sa ich rast spomaľuje a v kmeni sa tvoria kruhy, ktoré sú tmavšie.
letokruhyKaždý rok stromu pribudne jeden svetlý a jeden tmavý kruh. A preto môžeme podľa počtu letokruhov určiť, koľko mal zrezaný strom rokov.

Podľa letokruhov na pni sa dajú určiť aj svetové strany. Letokruhy stromov sú totiž na severnej strane hustejšie ako na južnej strane. Ale nie všetky stromy majú letokruhy. Väčšina stromov, ktoré rastú v oveľa teplejších podmienkach, pri mori, letokruhy netvorí, a preto sa ich vek určuje ťažšie.

Vedeli ste, že...

Dubinné - erbna Slovensku sa za najstarší strom považuje jeden z nasledujúcich stromov?

Dub v obci Dubinné neďaleko Bardejova. Je isté, že v roku 1327, keď sa obec spomína po prvý raz, už rástol. Jeho vek sa odhaduje na 750 rokov. Obec Dubinné má tento dub aj vo svojom erbe.
http://www.allstates-flag.com/fotw/flags/sk-bj-db.html

Pri bráne Bojnického zámku sa nachádza lipa kráľa Mateja, o ktorej sme si písali minulý mesiac. Zasadil Matúš Čák-Trenčiansky v roku 1301, teda má rovnako okolo 700 rokov.

borovicaV Kalifornii rastú aj ďalšie dlhožijúce rastliny – borovice ostité. V národnom parku Great Basin rastú viac ako 4500 rokov staré borovice, pričom najstaršia má meno Matuzalem a má vyše 4700 rokov.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 15.1.2013, KZVI