apríl 2004 jún 2004
infovekacik
internetový časopis pre deti
máj 2004
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Ideme do prírody Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Rozprávka / Príbeh / Básnička Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


Ideme do prírody

predstavujemezo života stromov, zaujímavosť

verzia pre tlačzo života stromov, zaujímavosť Stromy a voda

lopúchIste viete, aká je voda dôležitá pre život všetkého živého na Zemi. A platí to samozrejme aj pre stromy.

Živé stromy obsahujú vždy vodu. A často je to viac ako polovica ich hmotnosti.
Najmenej vody majú v sebe stromy na jar. To, koľko tej vody je, sa mení nielen počas roka, ale aj cez deň. V noci sú kmene trocha hrubšie ako vo dne. Strom totiž vyparuje vo dne veľa vody, ktorá v kmeni ubúda. V noci vyparuje strom menej vody a tak ju stihne načerpať a zhrubne.
Ešte viac vody ako kmeň obsahujú živé listy.
Voda v stromoch nestojí, ale koluje. Živý strom by sme mohli prirovnať k továrni s rozvetveným vodovodom, v ktorom voda stále tečie. Strom prijíma vodu koreňmi a veľkú väčšinu vydáva listami. Ale na rozdiel od nás ľudí vedia stromy so svojou vodou veľmi dobre hospodáriť.
Niekedy sa stane, že strom vydáva vodu nielen v podobe pary, ale aj ako kvapky. Stáva sa to najmä ráno. Keď si privstanete, určite si ráno všimnete nielen na listoch stromov, ale i na tráve malé kvapôčky vody – rosu.

Vedeli ste, že...

bambus ...najrýchlejšie rastúcou rastlinou je bambus?

Za 24 hodín vyrastie o 70 až 100 cm a niekedy i viac. V štáte Vietnam je taký bambus, ktorý denne podrastie až o 2 metre!
Bambus rastie v Afrike, Ázii, Amerike a Austrálii.
Toto rýchle predlžovanie je sprevádzané zvláštnym praskaním a šušťaním.
Z mladých výhonkov bambusov sa pripravujú rôzne lahôdky, pivo a iné. Listy a tenké vetvy slúžia ako potrava pre dobytok a medvedíka Panda.
Niektoré druhy bambusov majú také tvrdé drevo, že sa z nich vyrábajú meče, ktoré sú skoro také pevné ako meče vyrobené z ocele. Keď sa takýto bambus rúbe, spod sekery lietajú iskry.
Bambusy sa využívajú na výstavbu obydlí, mostov, na výrobu nábytku, košov, dáždnikov.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI