jún 2004 október 2004
infovekacik
internetový časopis pre deti
september 2004
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Ideme do prírody Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Rozprávka / Príbeh / Básnička Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


Ahoj, deti!

Sladká som a červená.
Oberajú ma chlapci,
Zobú do mňa vtáci.
Čo som?

Sme čerešničky a vyrástli sme na strome v krásnej záhradke. Visíme vysoko na konári a pozeráme okolo seba. Neďaleko nášho stromu je ďalší strom. Rastú na ňom slivky. A tam ďalej jablká, hrušky, marhule. Okolo plota rastú kríky a na nich maliny, egreše, ríbezle a hrozno. Najnižšie na zemi sú učupené jahody.

To všetko je ovocie a každé je iné. Má rozličný tvar, farbu, vôňu, chuť ale aj jadierka. V škole ste sa učili, že podľa jadierok môžeme rozdeliť ovocie do troch skupín.

  • Kôstku - majú kôstkovice.
  • Jaderník s malými jadierkami - majú malvice.
  • Malé bobuľky plné drobných, ale jedlých jadierok - majú bobule.

Ovocie je najlepšie jesť čerstvé, ale umyté. Viete prečo? Áno, vtedy obsahuje najviac vitamínov. No mamička niekedy z ovocia robí zaváraniny. To preto, aby sme ho mali aj v období, kedy si ho nemôžeme odtrhnúť zo stromu, kríka či inej rastlinky.

Podobne ako ovocie aj zelenina obsahuje veľa vitamínov. Tu neďaleko rastie mrkva, petržlen, cibuľa, cesnak, zemiaky ale aj kapusta a kukurica.

Čo rastie vo vašej záhradke? Ktoré ovocie a zeleninu máte najradšej a prečo? Napíšte nám alebo nakreslite.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI