december 2004 február 2005
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
január 2005
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Ideme do prírody Mestá Slovenska Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Rozprávka / Príbeh / Básnička Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


Spišský hradMilé deti,

už ste si iste poprezerali darčeky spod vianočného stromčeka, poniektorých už možno aj omrzeli. Všetci veľmi dobre viete, že darčeky dostávame nielen na Vianoce, ale i na narodeniny. Už sa vám stalo, že na vás zabudli, že ste nedostali ani jeden jediný darček? Určite nie.

Viete o tom, že narodeniny majú aj štáty? Veru, áno. Spolu s novým rokom si pripomíname i narodeniny našej Slovenskej republiky. Suchá Belá (Slovenský raj)Len nedávno si ešte obúvala detské topánočky. Teraz je naša republika v krásnom veku. Keby sme ju prirovnali k nám, ľuďom, zistili by sme, že sa patrí, aby sa parádila, zdobila, aby prekvapovala všetkých svojou krásou. Možno si už vyskúšala venček z divých makov, margarét, zvončekov a iných lúčnych kvetov, možno sa už vyobliekala do jemnej blúzky z jesenných hmiel či ranného oparu. Snáď sa jej vo vlasoch trbliecu horské bystriny, v oku sa zrkadlia čisté tatranské plesá. Vidíme ju, ako opatrne kráča po klzkých kamienkoch, ako rýchlo sa spúšťa zo zasnežených strání, ako si ustarostene prezerá cesty i koľajnice, mestá, sídliská i dediny. Čremošmé (Veľká Fatra)A práve preto, že je taká parádnica, trápia ju fľaky na šatách, počmárané steny, porozsýpané smeti, opustené zvieratká i smutní ľudia.

Nechceli by ste jej pomôcť, voľajako ju rozveseliť? Pošlite jej obrázok, ktorý sa jej bude páčiť, ukážte jej, akú by ste ju chceli mať, ale i to, ako sa o jej krásu chcete vy postarať.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI