február 2006 apríl 2006 obsah čísla
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
marec 2006
logo Infovek

Mestá Slovenska Zahrajme sa Omaľovanka Urob si sám Rozprávka / Príbeh / Básnička Naša tvorba Redakčná rada Archív


Čaute, decká.

kniha rozprávokPočuli ste, že v tomto mesiaci sa o vás, môže každý jednoducho dozvedieť, čo ste zač? Že neviete ako? Jednoducho. Stačí, ak mu poviete, čo čítate.

Ale ja vám chcem pomôcť. Vieš, kedy ťa nikto nespozná? Ak na jeho všetečnú otázku odpovieš, že čítaš rozprávky. Nerozumieš? Rozprávky predsa čítali a počúvali všetci. A poniektorí dospelí ich čítajú a počúvajú ešte i teraz.

Určite si pamätáš na tieto čarovné slová: Kde bolo, tam bolo,... alebo Za siedmimi horami,...

V každom z nás vyvolajú tieto slová spomienku na teplú postieľku a mamku. Mamku, ktorá nás tichým hlasom odvádzala do sveta, kde sa všetko skončilo dobre. Tam, kde dobrým ľuďom pomáhali aj zvieratká a rastliny. Tam, kde zlých čarodejníkov premohli mocné psy. Kde sestrička vydržala všetky útrapy, aby mohla zachrániť svojich bratov. Do sveta, kde sa dialo veľa neskutočného, zázračného, ale v ktorom dobro zvíťazilo. A zlo bolo potrestané. Spomíname si na časy, keď sme od strachu ani nedýchali. Vidíme svoju bledú tvár, ktorá sa chvela hrôzou, keď smelý Janko bojoval s mocným Železníkom a ten ho hodil do zeme až po pazuchy.

zakliata žabkaA spomínate si, koľko ste sa nasmiali nad hlúpym Ďurom - Truľom, ktorý všetko poplietol a nevestu si odviedol do maštale? Alebo ako si múdre kozliatka kúpili okuliare, aby mohli čítať noviny?

Veru, rozprávky nás sprevádzali hneď na začiatku nášho života. Niektorým sme verili, mnohé sme poznali spredu i zozadu. Na niektorých hrdinov sme sa chceli podobať, iných sme sa báli, niektorí boli krásni, iní lakomí, ďalší odvážni, mnohí škaredí. Presne tak, ako to v živote naozaj býva.

drakAj okolo nás sú ľudia všelijakí. Ale nezabudnite, že kedysi dávno, aj tí starší boli malí a presne ako vy netrpezlivo čakali na večer, keď im ktosi múdry a láskavý čítal alebo rozprával rozprávku.

A keď budete vy veľkí, nezabudnite, že aj vaše deti si chcú každý večer ľahnúť pod paplón, chytiť vás za ruku a odvážne spolu s vami vstúpiť do sveta rozprávok. Neporušte túto reťaz, lebo aj vaše dieťa bude niekedy v budúcnosti hovoriť svojim deťom rozprávky, ktoré ste mu čítali vy, a tak sa dozvedia aj o vás. A to je celkom príjemná predstava, nie?

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2006 spolufinancovaný
Ministerstvom dopravy, pôšt a telekomunikácií SR.
logo MDPT SR