november 2007 január 2008 obsah čísla
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
december 2007
logo Infovek

Vyskúšajme sa Mestá Slovenska Zahrajme sa Môj kamarát ... Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si pešia zóna výlet zahraj sa galéria

Tip na výlet

Ľubovniansky hrad
Ľubovniansky hrad

Hrad je postavený na vápencovom brale nad mestom Stará Ľubovňa. Je to najznámejší hrad severného Spiša. Patril medzi hraničné hrady, ktoré strážili severnú hranicu uhorského kráľovstva a dôležitú cestu do Poľska. Vznikol v 13. storočí a vystriedal mnoho majiteľov. Dnes patrí štátu a je v ňom vlastivedné múzeum s historickou, národopisnou expozíciou. Má 4 nádvoria, horný hrad, vežu, palác, vnútorný hrad, brány -portály, opevnenia s baštami, kaplnku svätého Michala, mohutné opevnenie či hradby.

expozícia na hrade

Pod hradom je vybudované múzeum ľudovej architektúry v prírode. Nájdeme tu 24 zrubových domov, ale aj drevený gréckokatolícky kostolík z Matysovej.

expozícia na hrade
skanzén pod hradom Stará Ľubovňa
pohľad z hradnej veže
Ľubovnianske kúpele

Neďaleko od Starej Ľubovne, v miestnej časti Nová Ľubovňa, ležia Ľubovnianske kúpele. V 19. storočí tu pri piatich minerálnych prameňoch vznikli kúpele. Liečili sa tu žalúdočné choroby. V druhej svetovej vojne boli kúpele poškodené a zanikli.

pri prameni v Ľubovnianskych kúpeľoch

Dnes je tu rekreačné stredisko s kúpaliskom, vlekmi na lyžovanie, stravovacie a ubytovacie zariadenie. Nachádza sa tu aj prameň s minerálnou vodou, ktorý je vyhľadávaný miestnymi obyvateľmi, ale aj turistami. Pod strediskom je vystavená plnička minerálnych vôd.

Ľubovnianske kúpele

Ľubovnianske kúpele

potok v kúpeľoch

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2007 financovaný
firmou AgemSoft a.s.
logo AgemSoft a.s.