január 2007 marec 2007 obsah čísla
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
február 2007
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Mestá Slovenska Zahrajme sa Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Redakčná rada Archív


Čaute, decká,

cencúleje tu február, mesiac, ktorý vždy patril k tým najzimovatejším. Všetci si pri vyslovení tohto slova predstavíme zasnežené kopce, stromy postriebrené inovaťou, mráz, ktorý zachádza za nechty, štípe nos i líca, preniká pod vetrovky a čapice. Jednoducho – zima, až tak praští.

strom obliaty ľadomAle my, deti, sa veru ani mrazu nebojíme. Dokonca sa naň aj tešíme, lebo mráz, je náš kamarát.

Keď dedo Mráz schytí do ruky svoj krištáľový kyjak a zakrúži ním nad hlavou, všetko zmrzne. Tak je to predsa aj v najznámejšej rozprávke Mrázik. Keď on vládne, môžeme smelo vybrať korčule a vybehnúť k rieke, potoku, jazierku, či rybníku. Tie sa v okamihu premenia na štadióny, kde od rána do tmy prebiehajú neľútostné súboje o každý puk. Na ľade sa len tak mihajú najlepší naši i zámorskí hokejisti, odohrávajú sa zápasy aspoň na úrovni NHL, ak nie lepšie. Čo tam po tom, že ortuť v teplomere len tajne sníva o dni, keď sa aspoň priblíži k nule. ľad na konárikochČapice, šály, ale aj bundy nevšímavo ležia na brehu, alebo v lepšom prípade, sa premenia na bránky. Hráčom mráz vôbec nevadí. Až večer, keď sa potme vrátia domov, nešťastné mamy lejú do nich litre horúceho čaju, babušia ich do deky, šúchajú omrznuté prsty na nohách, len vtedy si uvedomia, že vonku je naozaj zima. Ale do rána zabudnú na večerné sľuby a všetko sa opakuje presne ako včera.

korčuľovanie na rybníkuA dievčence? Aj tým ľad učaroval. Niektoré hrajú s chalanmi hokej, a tie jemnejšie skúšajú na ľade svoje prvé piruety, kadetky, krokové variácie,... Škoda, že sa nemôžu predstaviť v tých krásnych krasokorčuliarskych úboroch – asi by naozaj skončili v nemocnici. Tak si svoje voľné jazdy opakujú doma pred zrkadlom a poniektoré, tie šťastnejšie, ktoré majú v blízkosti aj krytý zimný štadión, sa predvádzajú tam.

Milé deti, prajem vám poriadne silný mráz, aby ste sa mohli dosýta vyšantiť na vode, ktorú Mrázik premenil na ligotavé zrkadlo. Ale pozor! Sledujte teplomer a keď sa ortuť začne blížiť k nule, opustite ľadovú plochu, lebo dedo Mráz už odišiel robiť radosť iným deťom.

Ak vám už pršteky odmrzli, nakreslite mi vaše šantenie na ľade. Už sa teším.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2007 financovaný
firmou AgemSoft a.s.
logo AgemSoft a.s.