december 2006 február 2007 obsah čísla
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
január 2007
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Mestá Slovenska Zahrajme sa Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Redakčná rada Archív


Čaute, decká.

Prázdniny sú síce za nami, ale snehu a ozajstnej zimy ste si asi príliš neužili.

Za oknami to vyzeralo skôr na vítanie jari. Veru, ani u našich susedov to nebolo lepšie. Nie, nemyslím tých, ktorí s nami bývajú na poschodí a občas si ideme spolu do prírody. Myslím na susedné krajiny.

Práter – RakúskoOzaj, boli ste už niekedy na návšteve v Čechách? Poniektorí tam možno máte aj tety a ujov, bratancov a sesternice. Však sa dá celkom dobre s nimi hrať? Nemáme žiadne problémy im rozumieť. Ich hlavné mesto – Praha, patrí k najkrajším v Európe. Je tam toľko cudzincov ako vo Viedni, hlavnom meste Rakúska. Do Rakúska chodia turisti nielen na lyžovačku. Samotná Viedeň im ponúka veľa historických pamiatok, ale najmä Práter – veľké kolotoče, z ktorých vidieť hádam celé mesto. Aj Viedeň, aj Budapešť, hlavné mesto našich južných susedov – Maďarska, stavali aj murári z Kysúc, Oravy, Turca, hádam z celého Slovenska.

Na Slovensku žije veľa ľudí, ktorí hovoria nemecky i maďarsky, pretože sme kedysi žili v spoločnom štáte. Dokonca aj časť územia našich východných susedov – Ukrajiny patrila do tohto štátu. Tam by sme nemali veľký problém s dorozumením. Ukrajinský jazyk sa trochu podobá na náš. Alpy - RakúskoAj keď hlavné mesto Ukrajiny – Kyjev, bol počas 2. svetovej vojny veľmi poškodený, mnohé pamiatky sa podarilo obnoviť. Presne tak, ako aj hlavné mesto Poľska – Varšavu. Naši severní aj východní susedia sú častými návštevníkmi Tatier.

Často sa stane, že sa ľudia z rôznych krajín stretnú za jedným stolom alebo na jednej lavičke. Porozprávajú si o tom, čo ich teší a zarmucuje. A vtedy odrazu zistia, že všetci sú rovnakí – tešia sa zo svojich detí, dobrej práce, trápi ich neporiadok, aj ozónová diera.

Všetci chcú žiť, stretávať sa, spoznávať sa. A keď treba, sme ochotní pomôcť jeden druhému. Tak, ako sa na ozajstných susedov patrí.

Ak ste už u niektorých našich susedov boli, môžete sa o svoje dojmy a zážitky s nami podeliť.

Pražský hrad - Česko

Budapešť - Maďarsko

Kyjev - Ukrajina

Varšava - Poľsko

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2007 financovaný
firmou AgemSoft a.s.
logo AgemSoft a.s.