január 2008 marec 2008 obsah čísla
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
február 2008
logo Infovek

Vyskúšajme sa Mestá Slovenska Zahrajme sa Môj kamarát ... Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si pešia zóna zahraj sa galéria

Skalica - slobodné kráľovské mesto

Jedno z najstarších slovenských miest leží na severozápade Slovenska, na hranici s Českou republikou. Preteká ním rieka Morava. Obklopuje ho Chránená krajinná oblasť Biele Karpaty. Mestečko má len okolo 15 000 obyvateľov prevažne slovenskej národnosti.

mapa

Osídľovanie územia sa začalo už v mladšej dobe kamennej. Prvé písomné zmienky o Skalici sú z roku 1217 a 1256. Vtedy ju pomenovali  Zakolcha. Významný je pre mesto dátum 6. október 1372 kedy jej uhorský kráľ Ľudovít I.  udelil  výsady slobodného kráľovského mesta. Skalica dostala právo opevniť sa hradbami, obyvatelia boli oslobodené od platenia daní a iných poplatkov. Začali sa tu usporadúvať týždenné a výročné trhy. Významným hospodárskym, kultúrnym a duchovným centrom sa stala vďaka privilégiám Žigmunda Luxemburského. Preslávila sa hlavne skalickým súkenníctvom a vinohradníctvom. V roku 1918 sa Skalica stala na niekoľko dní sídlom Dočasnej vlády pre Slovensko.

mestská pečať

V súčasnosti je Skalica atraktívnym a rozvíjajúcim sa mestom. Nájdeme tu základné a materské školy, stredné a umelecké školy. Svoje miesto si tu buduje aj Stredoeurópska vysoká škola. Mesto ponúka aj možnosti na šport, relax a kultúrne vyžite.

erb mesta Skalica vlajka mesta

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2008 financovaný
firmou AgemSoft a.s.
logo AgemSoft a.s.