máj 2008 september 2008 obsah čísla
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
jún 2008
logo Infovek

Vyskúšajme sa Mestá Slovenska Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Redakčná rada Archív


moreČaute, decká.

Škola sa pomaly chystá na dovolenku – určite sa teší, že si trochu oddýchne od nášho revu, trieskania dvermi, rozhadzovaných papúč, ale my sa tešíme tiež. Aj nás už poteší nadchádzajúca zmena.

plážMnohí už aj viete, kam sa na prázdniny vyberiete. Spravme pokus – vy si zatvoríte oči a prenesiete sa na dovolenku a ja sa pokúsim toto miesto uhádnuť. Je tam ticho, ozýva sa šum vody, raz celkom tichučký, inokedy burácajúci, vonia tam soľ, oči sa tešia z modrej a zbytočne pátrajú po tom, kde sa končí jedna a začína iná modrá. Sme pri mori.
Tak čo, uhádla som?

rybárVeru, pre väčšinu z nás sa more spája s oddychom, ničnerobením, slobodou. Pre iných je ale more pracoviskom – rybári ešte za tmy odchádzajú na more, aby svoje siete naplnili a postarali sa tak o rodinu.

morePre ďalších je more objektom skúmania – pátrajú po živočíchoch a rastlinách, ktoré v slaných vodách našli svoj domov, iní objavujú podmorské pohoria, prepadliny, sopky, tajomné morské aj podmorské  prúdy.

Vedci skúmajú more preto, aby zachránili ľudí pred hladom. Počuli ste už o tom, že práve svetové moria a oceány to dokážu? Veru, tak. Aj preto by sme mali viac dbať na to, aby sa moria nestali smetiskom, morekam sa hádže nepotrebný alebo dokonca škodlivý odpad.

Ako môžete zachrániť more vy? Veľmi významne – moreak už tam pricestujete, nenechávajte po sebe na pláži smetisko, príliv ho vezme a zmetie do mora. Tak sa aj z vás stane ten, kto ublíži iným.

Verím, že aj  po vašej dovolenke zostane more  miestom, kam sa chodí oddychovať.

Tak si ho užite a nezabudnite si kúsok mora so sebou vziať! Prineste si more vo fľaštičke a nám pošlite obrázky mora.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2008 financovaný
firmou AgemSoft a.s.
logo AgemSoft a.s.