september 2008 november 2008 obsah čísla
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
október 2008
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Ideme do prírody Mestá Slovenska Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


drak - Matúš MakaturaČaute, decká,

tak a máme po lete. Nastupujú dlhé zachmúrené popoludnia. Vonku leje ako z krhly a my si lámeme hlavu nad tým, ako prežiť. A čo takto odskočiť si na chvíľku do rozprávky?
Žil raz jeden kráľ a ten mal krásnu dcéru. Všetci ju mali radi, lebo bola veľmi milá. Jedného dňa, však musel kráľ svoju jedinú dcéru vysadiť na koč a odviezť k obrovskému kopcu s jaskyňou čiernou ako noc. Tam polomŕtvu princeznú zložili z koča. Z jaskyne sa ozval hromový hrmot, vystrčil sa dlhánsky krk a na ňom 12 hláv. Drak, lebo to bol on, si vyložil princeznú na chrbát, zamával krídlami a odletel.

dinoTu sa chcem zastaviť. Nezdá sa vám, že ten drak sa až nápadne podobal na dinosaura? Bol obrovský, telo mal pokryté šupinami, mohutné nohy zakončené ostrými pazúrmi, silný krk, krídla, jednoducho strašný. Nevyzerajú niektoré dinosaury práve takto? Veru, v mnohých filmoch a počítačových hrách sa drak a dinosaury  podobajú.

dinoAk sa ale chceme dozvedieť o živote dinosaurov, mali by sme sa skôr spoliehať na archeológov, paleontológov a iných vedcov, ktorí skúmajú kosti, skameneliny a odtlačky stôp po týchto dávno vymretých živočíchoch po celom svete.

dinoAk by ste zavítali do ZOO v Bratislave, určite sa vyberte i do Dinoparku. Privítajú vás ozajstné praveké živočíchy. Ale nebojte sa, všetky tie hrozné zvuky, ktoré vydávajú, sú tu len pre tých, ktorí by aspoň jedným očkom chceli nakuknúť do sveta pravekých plazov.

dinoViete, že medzi vedcami skúmajúcimi dinosaury, dnes panuje zhoda, že dravé dinosaury sú priami predkovia vtákov? Podľa najnovších objavov boli dokonca aj predkovia samotného tyranosaura operení (dinosaury mali naozaj perie, naozaj mali dýchací systém ako vtáky, naozaj boli operené dinosaury aj pred výskytom rodu archeopteryx)!

Zahrajte sa aj vy na vedcov a nakreslite nám vášho dinosaura alebo draka. Nebojte sa popustiť uzdu svojej fantázii.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2008 financovaný
firmou AgemSoft a.s.
logo AgemSoft a.s.