apríl 2009 jún 2009
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
máj 2009
logo Infovek

Mestá Slovenska Urob si sám Naša tvorba Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si pešia zóna nauč sa galéria
Zrúcaniny hradu v Divíne

Prechádzka po hrade Divín

V Revúckej vrchovine, priamo nad obcou Divín sa vypína zrúcanina niekdajšieho hradu Divín. Prvá písomná zmienka o hrade je z roku 1329. Panstvo Divín patrilo Lossonczyovcom (z rodu Tomaj), Balassovcom, nakoniec Zichyovcom.

V roku 1559 sa hrad stal protitureckou pevnosťou. Turci sa ho však zmocnili a obývali ho až do roku 1593. Divín sa stal ich správnou oblasťou a podmanili si až 15 osád, ktoré im platili poplatky.

Hrad Divín

Neskôr sa hrad znova oslobodil a opevnil. V 17. storočí ho dostal do rúk Imrich Balassa, ktorý nebol veľmi obľúbený. Po jeho smrti v roku 1683 cisárske vojsko hrad dobylo a zničilo. Od vtedy je v ruinách.

Hrad Divín

Hrad mal hrubý obranný múr v ktorom boli hospodárske a obytné budovy. Nemal bašty ani veže. Až v protitureckej obrane sa na južnej strane vybudovali dve bašty.

V súčasnosti sú práce na rekonštrukcii pozastavené.

http://www.zamky.sk/

Hrad Divín

Povesti o hrade Divín

Podľa Pamätnej knihy obce Divín sa zachovali dve povesti o vzniku divínskeho hradu.

Podľa prvej chcel obec Divín aj s hradom založiť jeden vodca. Ten mal priniesť obeť lesnému duchovi. To však nechcel urobiť a preto ho duch trestal. To, čo robotníci cez deň postavili, to lesný duch v noci zničil. Jeden starec navrhol, že ducha sa zbavia tak, že najbližšie ráno zamurujú do základov jedno dieťa. To sa i stalo a v stavaní mohli nerušene pokračovať. Pre tento divoký čin tu zdržujúci sa ľud nazval toto miesto Divínom.

Podľa druhej povesti, ktorá sa zachovala, založil divínsky hrad jeden zo siedmych neznámych vodcov. Keďže pri vybudovaní tohto hradu mu pomáhali diabolskí duchovia, z vďačnosti tento hrad pomenoval Divínom.

http://www.tic.sk

Fotografie s láskavým dovolením Mgr. Anny Králikovej a Mgr. Janky Králinskej.

Hrad Divín

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 26.5.2009
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2009 financovaný
firmou AgemSoft a.s.
logo AgemSoft a.s.