september 2009 november 2009
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
október 2009
logo Infovek

Mestá Slovenska Urob si sám Naša tvorba Redakčná rada Archív


cukrárka - Lucia Tóthová, 10 rokov, výtvarný krúžok, ZŠ Rozmarínová, KomárnoČaute, decká,

už je za nami prvý školský mesiac a hádam sme si aj zvykli na pravidelné učenie sa. Možno poniektorí z vás majú školy dosť už teraz a najradšej by ju potreli slaninou, ako vravieval môj otec, aby ju psy zožrali.

keramikárka - Barbara Fehérová, 13 rokov, výtvarný krúžok, ZŠ Rozmarínová, KomárnoAle, netešte sa. Aj keď ukončíte základnú školu, so školou sa nadlho nerozlúčite. Čaká na vás príprava na povolanie. A to sa bez školy vonkoncom ani „dnukoncom“ nezaobíde.

O niektorých profesiách máme prehľad už odmalička – lekár, učiteľ, smetiar, šofér. O iných sa dozvedáme až vďaka škole – geológ, žurnalista, meteorológ. zdravotná sestra - Bianca Blahutová,11 rokov, výtvarný krúžok, ZŠ Rozmarínová, KomárnoA o niektorých z nich sa možno nedozvieme ani do konca života.

Všimli ste si, že niektorí ľudia sa s profesiou stretávajú každý deň, aj keď o tom ani nevedia?

Nazrime spolu do telefónneho zoznamu – tam je profesií viac než dosť. Kde? Ukrývajú sa v priezviskách. Veru, každý Kováč je potomkom nejakého kováča, Kolár kolára, Murárikovci určite v minulosti postavili nejeden dom, Krajčírovci i Krajčírikovci šikovne narábali ihlou, Hudeček sa chváli muzikou, Kuchárik...

vedec - Tomáš Talač, 10 roov, výtvarný krúžok, ZŠ Rozmarínová, KomárnoV minulosti naši predkovia nemali priezviská, poznali sa podľa krstných mien. Ak bolo napr. v dedine veľa Jánov, rozlišovali sa podľa toho, kde bývali, aké mali vlastnosti - Mĺkvy, Malý, Krivoš,... Až potom, ako si ľudia začali deliť prácu, dostávali mená podľa profesie – Bača, Kostolník, Gajdoš...

Nová doba a technika prináša nové druhy práce, vznikajú nové povolania – informatik, operačný technik, oceánograf,... Je ich čoraz viac, pretože aj svet, ktorý ľudia spoznávajú, je stále väčší, bohatší.

Kým si povolanie budete vyberať vy, dobre sa učte, aby ste boli pripravení aj na tie profesie, ktoré sa možno práve kvôli vám ešte len vytvoria. Držím vám palce.

P.S. Neskúsite pátrať po vašom priezvisku?

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 14.10.2009
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2009 financovaný
firmou AgemSoft a.s.
logo AgemSoft a.s.