december 2009 február 2010
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
január 2010
logo Infovek

Vyskúšajme sa Zahrajme sa Urob si sám Naša tvorba Redakčná rada Archív


vtáčikyČaute, decká,

polrok už usilovne klope na dvere. Aj vy sa  musíte na želanie rodičov učiť celé popoludnie do neskorého večera? Určite vám vtedy čas plynie veľmi pomaly.

Keď pod oknami vidíte deti a môžete ich pozorovať, večer príde ako na koni. Ale, čo ak je vonku počasie, že by tam človek nevyhnal ani psa? sýkorkyA viete, že aj vtedy sa nájdu takí, ktorí vonku sú? Neveríte? Predstavím vám ich.

Sú neposední, zvedaví, kričia a vadia sa ako my. Niektorí sa neboja nikoho, iných vystraší aj kýchnutie. Poniektorí sú večne nenajedení, iní dbajú na svoju líniu. Jedni sa parádia a predvádzajú pred každým, iní sú najradšej, keď si ich nikto nevšimne. Jedni sú vegetariáni, iní by zomreli hladom, ak by každý deň nezjedli mäso a ďalším je úplne jedno, čo jedia. vtáčikyNájdu sa medzi nimi otužilci, ktorí aj v zime odvážne plávajú v jazere, čľapocú a potápajú sa, iných do vody nedostaneš ani v lete.

Tak čo, pomohla som vám? Nie? Tak ešte prezradím, že ich môžete stretnúť v lese, v parku, v záhrade, ukrytých v kríkoch, pobehujú po poli i po ceste tesne pred autami. Ešte nič?

Jedni sa pýšia, že poznajú aj cudzie kraje, druhí po celý život nevytiahnu päty zo Slovenska.

Väčšina z nich má nadovšetko rada svoje deti, stráži ich, kŕmi, učí ich všetkému potrebnému.

vtáčikyÁno, teraz ste to uhádli – sú to naozaj vtáčiky. Takmer všetky potrebujú v zime našu pomoc – stačí, ak ich nebudeme plašiť, hádzať do nich kamene, ničiť im hniezda, trhať zo stromov a kríkov bobule, ktoré sú pre mnohé z nich v zime jedinou potravou.

Ak zavesíte na strom jednoduché kŕmidlo, nasypete na okno vtáčí zob alebo iné semienka, pomôžete nielen im, ale aj sebe. Práve vďaka vtáčikom, budete mať v záhrade ovocie bez červíkov a zadarmo lístky na tie najkrajšie koncerty.

Zima sa ešte svojej vlády vzdať nechce, skúsme vtáčikom pomôcť hoci aj dnes. Ďakujem vám aj za nich.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 25.1.2010