máj 2010 september 2010
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
jún 2010
logo Infovek

Mestá Slovenska Omaľovanka Naša tvorba Redakčná rada Archív


dekoračné kamienkyČaute, decká,

už sa tešíte na prázdniny? Ja veru áno. Známky sa už istotne uzavreli a brána zábavy na nás nedočkavo čaká.

Mnohí z vás pocestujú za hranice našej vlasti, iní za hranice svojho kraja, mesta, či okresu. Ale každý z vás sa istotne dostane za hranice všedných dní.

Neviem ako vám, ale mne prázdniny uletia ako víchor. Nestačím sa otočiť a na dvere klope august. Pokým mihnem okom, je tu koniec augusta a zovšadiaľ sa ozýva jedno a to isté slovo škola.

Kým nás ale začne prenasledovať, poriadne si voľné chvíle užite.

servítková metóda - deti zo "zvončekovej" triedy, MŠ Jenisejská, KošiceAby ste na nič čarovné nezabudli, začarujte si spomienky do kamienkov.

Nebojte sa, nemám na mysli drahé kamene – zlato, striebro a z nich vyrobené šperky. Myslím na oveľa vzácnejšie kamienky.

Napríklad okruhliačik z rieky alebo potoka, kde sa dalo perfektne špliechať, potápať a chytať rybky do rúk. Alebo biele kameň v tvare srdcakremene, s ktorými sme sa s kamarátmi pokúšali založiť oheň tak, ako to robili ľudia v praveku – vezmi 2 kremene, trieskaj s nimi o seba a uvidíš ako z nich vyletujú iskry – možno sa ti podarí podpáliť aj papier na ohnisku. Určite bude zaujímavý i kamienok, ktorý s nami zvládol výstup na kopec.

Aj ploskáčik, ktorý vie robiť „žabky“ cez celé jazero či potok, vie potešiť. Inokedy sa v lese objaví kamienok v zelenom machovom kabátiku, alebo skalka, ktorá pripomína srdce, vtáka, žabku alebo čosi celkom iné. Medzi vzácnosti určite patrí i ten kamienok, ktorý sme dostali od niekoho, s kým nám bolo dobre.

V prípade nepriaznivého počasia si môžeme kamienky vymaľovať a darovať niekomu, koho máme radi.

A čo tak založiť si zbierku kamienkov? Pri každom by bolo miesto, kde sme ho našli, kedy to bolo, kto tam bol s nami. Takto by vlastne vznikol „praveký fotoalbum“. Nevyskúšate?

Tak, hor sa do prírody za oddychom!

P.S. Dajte pozor, aby ste ho uniesli!

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 29.6.2010