október 2010 december 2010
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
november 2010
logo Infovek

Naša tvorba Redakčná rada Archív


"ľadový" most cez jazero v Jyväskylä, FínskoČaute, decká,

zima je už predo dvermi a ja si vždy v tomto čase spomeniem na túto hádanku:

Prišiel k nám hosť, spravil nám most,
bez sekery, bez dláta, mocný je dosť.
Kto je to?

Viem, že mnohí z vás hádanku vyriešili – je to mráz.

lanový mostTen vie mosty robiť raz dva. Ale je to naozaj také jednoduché?

V minulosti ľudia prechádzali cez potoky a rieky len tam, kde dosiahli na dno – boli to brody. Neskôr využívali plavidlá – plte, kanoe, člnky, aby sa na druhý breh dostali suchí a mohli tam preniesť aj tovar.

Ako a kedy vznikol prvý most? Možno prvý most postavila príroda – ak bleskom zrazený strom spadol priamo do potoka. Potom už stačilo „pomôcť“ inému stromu, aby spadol práve cez potok.

kamenný most, Karlstad, ŠvédskoAle ako sa dostať cez rieku, ktorá bola oveľa širšia ako strom? Ľudia sú veľmi vynaliezaví, a tak vynašli hneď niekoľko druhov mostov.

Lanový most – stačilo upevniť lano na jednom i druhom brehu o pevný strom a most bol hotový. Len sa nebáť a nemať problémy so závraťou. Takéto mosty môžete vidieť vo filmoch o Indiánoch. Často sú vo veľkej výške a pomáhajú skrátiť cestu.

most Apollo, BratislavaDrevené mosty sa stavali pomocou pilierov zapustených do vody. Na ich výstavbu však museli použiť drevo, ktoré sa vody nebálo, ba práve naopak, mocnelo v nej.

Už v starovekom Ríme stavali mosty kamenné. Využívali oblúk a kamenné stĺpy ako podpery. Mnohé kamenné mosty slúžia i dnes, aj keď majú niekoľko storočí. Turisti obdivujú majstrov, ktorí dokázali postaviť túto krásu aj bez modernej techniky.

most medzi Štúrovom a Ostrihomom v MaďarskuPrvý most zo železa bol postavený až v roku 1779 v Anglicku.

Dnes sa na stavbu mostov využíva betón a železobetón. Mosty spájajú nielen brehy riek, ale vedú i ponad priepasti, spájajú ostrovy, prekračujú celé mestské štvrte.

otvárací most, Tower Bridge, Londýn, AnglickoPočuli ste už o otváracích mostoch? Otvárajú sa najmä v noci, aby popod ne mohli preplávať lode. Zároveň sa stávajú i turistickou atrakciou.

Ale mosty sa pre dnešných ľudí stali aj symbolom. Tak ako most skutočný spája dva brehy, pomyselné mosty spájajú krajiny, mestá, štáty. Sú tu preto, aby ľuďom pomohli spoznať sa, nebáť sa jeden druhého, uzatvárať nové priateľstvá i rodiny.

Nech teda žijú tí, ktorí postavili mosty reálne, ale nezabudnime a vážme si aj tých, ktorí stavajú mosty duchovné.

P.S. Aj tak nikdy nepochopím, ako sa ten most postaví.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 7.12.2010