november 2011 január 2012
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
december 2011
logo Infovek

Zahrajme sa Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Redakčná rada Archív


Štedrovečerný stôlČaute, decká,

tak sme sa konečne dočkali. V školách sa poriadne neučí, všetci nacvičujú program na vianočnú akadémiu a učitelia výtvarnej si lámu hlavy nad výrobkami, ktorými by ich žiaci mohli skrášliť sviatočný štedrovečerný stôl.

medovníčkyVeru tak, k Vianociam patrí i slávnostné stolovanie. Stôl je prikrytý sviatočným obrusom, v strede stola tróni adventný veniec. Alebo svietnik so zelenými konárikmi, mašličkami.

betlehemMoja mama dávala na Štedrý večer na stôl sitko. Také, ktorým sa osievala múka. Do sitka nasypala šošovicu, pšenicu, kukuricu, mak, orechy, ale i jabĺčka, oblátky, drobné mince, cesnak a med. Sitko stálo na stole počas celých sviatkov, aby nič z toho, čo v ňom bolo, v nasledujúcom roku rodine nechýbalo.

V mnohých rodinách pod stromčekom stál Betlehem. Ak bol maličký, tak sa zmestil aj na stôl.

Ani na Vianoce nemohli v byte chýbať kvety. Najčastejšie sa stôl zdobil barborkami (halúzkami čerešní, ktoré sa odrezali na Barboru a v teple bytu rozkvitli práve na Vianoce). ozdobyDnes sa kupujú vianočné ruže, ale i vianočné kaktusy, ktorých kvety dotvárajú slávnostnú náladu.

Medzi tradičné vianočné ozdoby patria i servítky s vianočnými motívmi, rôznofarebné sviečky, zvončeky, anjeliky. Najmä domy, kde bývajú deti, majú okná vyzdobené papierovými vystrihovačkami, ale i žmurkajúcimi svetielkami, Santa Klausami, sobmi.

svietnikAj keď módni návrhári každý rok vymýšľajú nové módne farebné kombinácie, nové druhy vianočných ozdôb, pre nás určite zostane najdôležitejšou vianočnou ozdobou čas strávený spolu s celou rodinou pod stromčekom, chvíle bez kriku a stresu, pokoj.

Tak nech vám všetkým chvíle vianočné presvietia všetky dni až do ďalších Vianoc.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 16.1.2012