január 2011 marec 2011
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
február 2011
logo Infovek

Ideme do prírody Zahrajme sa Urob si sám Naša tvorba Redakčná rada Archív


Čaute, decká,

mesto (Trenčín)

divadlo (Košice)dúfam, že ste polročné vysvedčenia prežili v pohode a väčšina z vás hádam aj s odmenou za usilovnú prácu. Aj keď boli aj polročné prázdniny, príliš sme si ich neužili – boli prikrátke. Deti na dedinách sa aspoň vyšantili na snehu a my, mestskí, sme sa mohli prejsť po starých uličkách.

kostol (Zvolen)Ozaj, viete, že mestá tu neboli odjakživa? Až s nárastom počtu obyvateľov sa niektoré dôležité dediny premenili na mestá. Boli to najmä tie, kadiaľ prechádzali kupci s tovarom, dôležité prístavy, remeselnícke osady pri veľkých hradoch. Ale niektoré vznikali pre bohatstvo ukryté v zemi – banské mestá.

Všetky mestá mali v strede rínok (tržnicu) s radnicou, kostolom a cintorínom. Okolo mesta stáli pevné hradby, ktoré chránili obyvateľov pred nepriateľom.

námestie (Banská Štiavnica)Mestá patrili kráľovi alebo cirkvi. Preto museli do kráľovskej alebo cirkevnej pokladnice odvádzať rôzne poplatky. Mešťanom sa to nepáčilo, a tak sa stávalo, že do mesta vtiahli vojaci a mesto vydrancovali. Kráľ ich mohol darovať niektorému zo svojich priateľov ako odmenu za službu. Stalo sa i to, že majiteľ mesto prehral alebo ním zaplatil dlh.

prístav (Bratislava)Mestá sa stali postupne centrom vzdelania, kultúry i obchodu. Každé však malo svoju vlastnú tvár. Staré bohaté mestá i dnes lákajú turistov na prehliadku prepychových palácov, zámkov, meštianskych domov, kostolov. Každá budova je originálna, odlišuje sa od svojho suseda.

Aj dnešné mestá zostávajú centrom vzdelania, priemyslu, kultúry. V mnohých však zabúdajú na svoju históriu, a tak v nich prekrásne pamiatky minulosti chátrajú alebo ich zbúrajú, aby na ich mieste vyrástli nové sklenené budovy.

Aj vám sa zdá, že tieto nové stavby sa tým starým krásou a pestrosťou nevyrovnajú? Podľa mňa všetky vyzerajú rovnako.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 27.2.2011