máj 2011 september 2011
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
jún 2011
logo Infovek

Vyskúšajme sa Zahrajme sa Omaľovanka Naša tvorba Redakčná rada Archív


Čaute, decká,

včelačas sa nám znova nezadržateľne blíži k prázdninám. A možno práve preto, si častejšie všímame i zmeny v prírode. Okrem teplých slnečných lúčov, občasných dažďových prehánok ste isto zbadali i rozkvitnutú lúku, potok ovenčený nezábudkami, záružlím i trsmi trávy alebo robotnice – včeličky pri práci. Večer vám pri jazere vyhráva na píšťalke roj komárov, mravce vás šteklia na nohách, cvrčky neutíchajú pod oknami chalupy. Pýtate sa, čo majú títo všetci spoločné?

motýľPatria do najpočetnejšej skupiny obyvateľov našej planéty. Je ich viac ako 300 000 druhov a žili tu už pred 300 miliónmi rokov. Veru, vďaka svojim malým rozmerom, nevyberavosti v strave (jedia všetko – rastliny, živočíchy i sami seba), ale i pancierovej ochrane tela, mnohí i vďaka perfektnému maskovaniu, prežili.

lienkaMnohé z nich považujú ľudia za tvory milé – motýle, lienky, lúčne koníky, iné za protivné – osy, ucholaky, vošky, poniektoré za škodlivé – šváby, vši, muchy.

Nech už je to akokoľvek, bez nich by nebol na Zemi život. Bez nich by netopiere asi neprežili a polovica vtákov by pravdepodobne zahynula hladom. Aj žaby, jašterice a aligátory si na nich pochutnajú a v niektorých krajinách ich jedia dokonca aj ľudia.

lúčny koníkKeďže majú mnoho nepriateľov, vyvinulo sa mnoho prostriedkov, ako sa pred nimi maskovať. Niektoré druhy majú na krídlach škvrny alebo inú kresbu, aby mohli splynúť s kôrou stromov. Ďalší sa zase stavbou tela podobajú na drobné vetvičky alebo listy, takže nepriateľ si ich málokedy všimne.

Niektorí môžu človeka pohrýzť a bodnúť, čo môže byť aj nebezpečné, lebo môžu prenášať mnohé choroby, ale i vyvolávať alergie. Okrem toho niektoré druhy ničia potraviny, oblečenie, čalúnené výrobky alebo nábytok.

Tak, už viete, kto je ten, bez koho sa nezaobídeme? Veru, je to hmyz. Aj keď sme my, ľudia, oproti nim obri, bez ich pomoci by život na Zemi neexistoval. Nuž teda, nezabíjajme ich bez rozmyslu.

P.S. Skúste napríklad pozorovať mravce v mravenisku, prácu včiel, či vyhrávajúceho svrčka. Určite zažijete veľa napätia. Nakreslite a pošlite i obrázok.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 24.6.2011