febuár 2012 apríl 2012
marec 2012
logo Infovek

televízny vysielač Kamzík

Čaute, decká,

je tu marec, mesiac o ktorom sa vie, že patrí knihe. Viem, mnohým z vás slovo kniha veľa nepovie, ale pri slove televízia ožije takmer každý.

Vedeli by ste si predstaviť, že by televízia nebola? Asi len veľmi ťažko. Mnohí z vás majú hlavu v smútku, ak dostanú od rodičov trest – celý deň bez telky.

Spomínam si, že pre mňa bol televízor nevídaný zázrak. V celom činžiaku sme boli prví. A tak sa po večeroch naša kuchyňa menila na kino. Keď sa blížila siedma hodina, stretli sa u nás všetci susedia. Sedeli sme aj na zemi, aby každý na tú blikajúcu debničku videl.

Najskôr behali po obrazovke čiernobiele bodky, potom sa v tanci zvŕtali tenšie a hrubšie čiary a nakoniec sa objavilo čosi, čo sa podobalo na mátohu v bielom. Bola to hlásateľka, ktorú bolo vidieť len občas, podľa toho, aké bolo vonku počasie. Potom sa ozval zvuk. Všetci sme sa potešili a mlčky sme počúvali správy. Nerozumeli sme ani slovo. U nás sa totiž dalo chytiť len vysielanie maďarskej televízie. Po správach bolo počasie, tomu sme rozumeli ešte menej, lebo nebola žiadna mapa, ani značky, jednoducho o počasí len hovorili. No a v sobotu bola aj rozprávka. Tú sme sledovali spolu s rodičmi.

Často sa stalo, že sa odrazu stratil obraz i zvuk. „Stratil sa signál,“ oznámil môj otec. To znamenalo, že niekto musel vyliezť na strechu k anténe. Druhý stál na povale, tretí na schodoch, štvrtý pred dverami do bytu a ďalší v kuchyni pred televízorom. Ten na streche pohyboval anténou a súčasne vykrikoval: „Tak čo, už je? Mám sa pohnúť vpravo? Čooo, vľavo? Tam som už bol a bolo zle! Že teraz je ešte horšie? To je hrozné, nikto tomu nerozumie! Musím ísť k televízoru ja sám!“

Takéto naháňanie signálu bolo pre nás deti veľmi zábavné, ale občas sme veru od nervóznych rodičov dostali aj pár pohlavkov.

Možno preto sme mali dosť času na knihu, na šport, na vlastné divadielka pre mladšie deti, vlastné olympijské hry, opekačky, vysedávanie pri ohníčku a veci podobné.

Neskúsite si vyskúšať 1 týždeň bez telky? Možno by ste sa čudovali, koľko času by ste získali pre seba.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 2.5.2012