marec 2003 máj 2003
infovekacik
internetový časopis pre deti
apríl 2003
logo Infovek

Naučme sa Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Rozprávka / Príbeh Naša tvorba Redakčná rada Archív

Čo by som bol, keby som bol kniha (Rozprávka)

Keby som bol kniha chcel by som byť rozprávka. Mal by som v sebe plno víl, drakov, princezien, kráľov a mnoho iných rozprávkových bytostí. Jednu rozprávku vám poviem.
Kde bolo, tam bolo, bola raz jedna princezná. Tá princezná bola veľmi múdra a jej otec bol kráľ. Kráľ bol veľmi smutný, lebo jedného dňa uniesol múdru princeznú sedemhlavý drak. Kráľ bol smutný, čo si len počne bez mojej princeznej. A tak dal do celého kráľovstva vyhlásiť:

„Kto zachráni princeznú, dostane za odmenu nový počítač s najnovšími hrami a s pripojením na internet.“

Jedného dňa prišiel do hradu Hlúpy Jano, ktorému sa nechcelo chodiť do školy. A takto hovoril: „Ja vašu princeznú zachránim.“ Tento Jano mal sedem rokov a namiesto do školy sa vybral do sveta hľadať princeznú. Až jedného dňa našiel draka. Takto sa mu prihovoril:

„Drak, ak mi vrátiš princeznú, budeš dostávať každý deň plný tanier žuvačiek.“

Drak sa ulakomil na žuvačky a tak sa bratsky s Janom dohodol. Pustil princeznú. Hlúpy Jano doviedol princeznú spať do hradu. Pán kráľ celý nadšený rozkázal sluhom, aby dali Janovi nový počítač. Jano však odmenu odmietol a povedal kráľovi, že musí každý deň poslať drakovi plný tanier žuvačiek. Nakoniec sa Jano rozlúčil a odišiel späť do školy, kde sa musí doučiť čo zameškal.

A zazvonil zvonec, rozprávky je koniec.

Dnes sa táto kniha zatvára a bude čakať, kto ju kedy otvorí, aby zistil, čo robí Hlúpy Jano.

Tomáš Virgl 3.A
ZŠ Sokolíkova 2
841 01 Bratislava
vyučuje Mgr. Anna Frühwaldová

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI