február 2004 apríl 2004
infovekacik
internetový časopis pre deti
marec 2004
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Ideme do prírody Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Rozprávka / Príbeh / Básnička Naša tvorba Redakčná rada Archív


Ideme do prírody

predstavujemezo života stromov, zaujímavosťhry

verzia pre tlačzo života stromov, zaujímavosťVieš ako sa dostaneš na vrchol duba?

semenáčik smrekaBuď tam vylezieš, alebo si sadneš na žaluď a počkáš až Ťa tam vynesie. Každý dub totiž vyrastie zo žaluďa.
Väčšina stromov vyrastie zo semienka. Keď príde čas a semienko má dostatok vody a teploty, začne rásť. Vyrastie z neho malá rastlinka, ktorá sa nazýva semenáčik.
semenáčik - pupenecKaždá mladá rastlinka dostala od materského stromu do vienka trocha zásobných látok. Tie jej umožnia, aby z nich dočasne rástla. Semienka niektorých druhov majú zásobných látok veľa (žaluď, gaštan, bukvica, lieskovec, vlašský orech), iné zase málo (vŕba, brest, breza).

Už si si niekedy na prechádzke lesom všimol malé semenáčiky? Ako sa podobajú na svojich veľkých, dospelých kamarátov? A koľko ich je?

Vedeli ste, že...

baobab...najmohutnejší listnatý strom je Baobab dlaňovitý ?

Kmeň baobabu môže dosiahnuť v priemere až 12 metrov. Pritom dorastá iba do pomerne neveľkej výšky – 30 metrov.
V závislosti od ročného obdobia mení kmeň svoju hrúbku. V prípade sucha sa môže kmeň scvrknúť až o niekoľko desiatok centimetrov. Akonáhle poriadne zaprší, začne opäť „priberať“.
Drevo je mäkké a vyzerá ako hubka. Kmeň priemerného stromu ľahko prestrelí guľka pušky.
Staré baobaby sú často duté a ľudia ich niekedy využívajú ako obydlia. Jeden slávny baobab v Zimbabwe slúžil ako zastávka autobusu. Vošlo sa do neho 30-40 cestujúcich.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI