september 2004 november 2004
infovekacik
internetový časopis pre deti
október 2004
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Ideme do prírody Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Rozprávka / Príbeh / Básnička Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


Ahoj, deti!

Vždy večer, keď si ľahnem do postele, zadívam sa cez malú škáročku v závese na krásny Mesiac a hviezdy. Svietia na oblohe ako malé fosforujúce bodky. Ale aké sú v skutočnosti?

planétyCelý vesmír je veľmi záhadný, láka ma pozrieť si ho z blízka a dotknúť sa ho. Často si predstavujem, že Mesiac je pastier, ktorý pasie svoje ovečky – hviezdičky. Alebo že je to mamka, ktorá je so svojimi detičkami na nočnej prechádzke.

satelitNo zaujímajú ma aj planéty, Mliečna cesta a iné galaxie, kométy a prirodzené a umelé družice Zeme – satelity. O tom všetkom sa dozvedáme z kníh, časopisov a z návštev hvezdárni, planetárií a observatórií. Sú to špeciálne budovy a miestnosti, kde pracujú vedci –astronómovia. Do vesmíru sa na vesmírnu cestu vypravujú astronauti, kozmonauti v kozmických raketách.

Okolo Slnka je mnoho vesmírnych telies. Tie najväčšie sú planéty a je ich deväť. Najbližšie k Slnku je planéta Merkúr a za ňou Venuša, Zem, Mars, Jupiter, Saturn, Urán, Neptún a posledná je najmenšia, najchladnejšia – Pluto.

Poznáte niektorú z týchto planét? Ak o nej niečo zaujímavé viete, napíšte nám alebo nakreslite, ako podľa Vás vyzerajú.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI