december 2004 február 2005
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
január 2005
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Ideme do prírody Mestá Slovenska Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Rozprávka / Príbeh / Básnička Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si nauč sa hraj sa galéria

prečítaj si Vodné dielo v Gabčíkove

Naša prvá cesta vedie na juhozápad Slovenska a zastavíme sa na veľmi zaujímavom mieste neďaleko hlavného mesta – Bratislavy, pri vodnom diele v Gabčíkove na našej najvodnatejšej rieke Dunaj. Mesto leží v strede Európy v blízkosti hraníc s Rakúskom a Maďarskom. Gabčíkovo sa vyvinulo okolo vodného hradu v 13.storočí. V 19. storočí tu bol cukrovar, pálenica a majer. V súčasnosti je tu liehovar, hydroelektráreň a dve plavebné komory na vodnom diele.

Pri Dunaji sa naši predkovia usadili už veľmi dávno a príroda v jeho okolí bola iná ako dnes. Tento kraj si zveľaďovali . Darilo sa tu rybárom, lodníkom, ale aj obchodníkom. Ryžovalo sa tu zlato, ťažil štrk a piesok. Neďaleké lužné lesy poskytovali drevo, ale aj zverinu a vtáctvo. No najdôležitejšie bolo to, že nás Dunaj spájal a spája so svetom.

loď

Dunaj však často narobil gazdom a ľuďom v jeho okolí aj starosti. Preto ho museli nejako skrotiť, aby im slúžil a tak odborníci vymysleli vodné dielo v Gabčíkove. Zabezpečuje plavbu lodí, vyrába elektrickú energiu a chráni územie Podunajska pred ničivou silou povodní.

Elektráreň v Gabčíkove vyrába toľko elektriny, ako všetky elektrárne na Váhu. Stačí pokryť potreby všetkých domácností na Slovensku.

priehrada

V obci Gabčíkovo nájdeme aj pozoruhodný kaštieľ, ktorý stojí na mieste starého vodného hradu. Okolo kaštieľa je park s cennými drevinami.

Ako fungujú plavebné komory?

Nájdeme tu dve plavebné komory, ktoré svojou činnosťou pripomínajú výťah a pohľadom veľkú vaňu. Je to veľmi jednoduché. Lode priplávajú do plavebnej komory – výťahu, ktorá uzavrie obrovské vráta a naplní sa vodou do výšky približne 8 poschodovej budovy.

komora

Pri spiatočnej ceste sa voda vypustí a lode klesajú dole. Vyprázdňovanie plavebnej komory trvá pri nepriaznivých podmienkach 19 minút.

loď  v komore  dvere

Nabudúce spolu navštívime Košice.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI