apríl 2005 jún 2005
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
máj 2005
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Ideme do prírody Mestá Slovenska Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Rozprávka / Príbeh / Básnička Naša tvorba Redakčná rada Archív


Ahoj, decká,

tulipányvšimli ste si, že príroda sa za jeden jediný mesiac úplne zmenila? Že sa odela do zelene, vyzdobila sa pestrými korálkami tulipánov, bielymi perličkami konvaliniek, navoňala sa konvalinkyvôňou fialiek, na hlavu si položila veniec zo zlatých púpav? Možno ste sa započúvali do bzukotu včelích krídel, šumu vtáčích krídel, kŕkania žiab. Áno, toto všetko priniesol so sebou apríl. Povyzliekal nás z kabátov i kabátikov, svetrov i svetríkov. Mnohí z nás vytiahli z pivníc bicykle, korčule i skejtbordy.

dúhaVeru tak, za toto všetko vďačíme aprílu. Mesiac máj jeho odkaz ďalej rozvíja. Ale zabudli sme na niečo, čo apríl prináša, čo nás vždy oslovuje svojou krásou a krehkosťou. Rodí sa zo slnečných lúčov a temných mrakov. Nemôže existovať bez nich oboch. Je ľahulinká, pestrofarebná, úžasná. Spája dva protikladné svety – svet tepla a svetla so svetom vody, dažďa. Niektorí hovoria, že je to most do neba, iní ju považujú za zázrak prírody, ktorý očarí svojou bublina z bublifukukrásou všetkých – deti i dospelých.

Nuž čo, viete o čom hovorím? Ak nie, pomôže vám možno to, že má sedem farieb a nedá sa kúpiť.

P.S. Môžete si ju vyrobiť sami na záhrade, stačí polievať hriadky a ... Prípadne aj na balkóne, stačí pohár mydlovej vody a slamka.
© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI