Urob si sám - Ako si pripraviť šípky na čaj?
Ruža šípová (Rosa canina) - divý šíp, psia ruža, šíp, šípok
Tento nápadne voňajúci ker rastie v hájoch i na stráňach, medzi krovím, pri cestách a plotoch. Kvitnúť ho môžete vidieť od júna do júla. Keď odkvitne a vytvorí plody - šípky. Zbierame ich zrelé a tvrdé. Šípky môžeme pomlieť alebo prekrojiť a sušiť prirodzeným teplom. Neskladujte však šípky dlhšie ako jeden rok. |
|
Takto pripravené šípky obsahujú veľké množstvo vitamínu C a magnézium. Čaj zo šípok je ideálnym prostriedkom na potlačenie smädu a regeneráciu. Posilňuje organizmus, pôsobí pri prechladení, chorobách močových ciest a obličiek.
Starí Rimania používali šípovú ružu proti besnote. Podľa toho dostala aj pomenovanie, čo v preklade znamená "psia ruža". |
|
Zo šípok možno robiť zaváraniny, sirupy, kompóty alebo lekvár.
Ako si pripraviť šípkový čaj?
- Dve čajové lyžičky pomletých a vysušených šípok na 250 ml vody,
- varíme asi 10 minút,
- precedíme a pijeme 3 - 4x denne.
|
|
Ak nemáte vlastné vysušené šípky, kúpte si už pripravený šípkový čaj v obchode. :)
Ak vám šípky ostatnú, urobte si z nich náhrdelník, alebo si ich nechajte vysušiť. Môžete ich použiť ako ozdobu do vianočnej ikebany. |
|
|