september 2005 november 2005
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
október 2005
logo Infovek

Naučme sa Mestá Slovenska Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si pešia zóna typ na výlet nauč sa hraj sa galéria

pešia zóna Pešia zóna

Na pešej zóne si môžete od 15. apríla 1996 prezrieť umelecké diela nitrianskych architektov a výtvarníkov.

Od akademického maliara Mariána Žilíka:
  • MEČ AKO SYMBOL MIERU
    Pred budovou Ponitrianskeho múzea nájdeme bronzový meč. Je to zväčšená kópia historického meča z  9. storočia. Meč je hlboko zabodnutý, čo symbolizuje mier.

  • STUDŇA Z BRONZU
    Studňa vybudovaná z kameňa, obkolesená bronzovou mrežou – symbolika Veľkej Moravy.

  • ŽULOVÁ FONTÁNA
    Fontána vyjadruje spojenie súčasnosti a minulosti. Okolo fontány je drobná žulová mozaika ohraničená stĺpmi s popínavými rastlinami. Pevný a hladký tvar ktorý obteká voda a večerné vnútorné osvetlenie jej dodáva magický charakter.

  • POKLOPY Z VEĽKEJ MORAVY
    Vznikli na prikrytie veľkého počtu otvorov a šácht. Autor sa inšpiroval archeologickými nálezmi z obdobia Veľkej Moravy (rôzne druhy bronzových nákončí a kovaní s geometrickým i rastlinným štylizovaným ornamentom).

meč ako symbol mieru

Od výtvarníka Jaroslava Košša:
  • HUDOBNÉ HODINY
    Sú vytvorené z kameňa a bronzu a vysoké takmer 5 metrov.  Hodiny sú ručne sekané. Najvyšším bodom hodín je bronzová „helmica“, v ktorej je zamontovaný reproduktor elektrického hodinového stroja. Hodinový mechanizmus odbíja vysokým tónom zvona štvrťhodiny a hlbokým hodiny celé. Za každou celou hodinou nasleduje krátka znelka. Ráno spievajú kohúty, kotkodáka sliepka, potom sa predstavia kmeňové ľudové nástroje gajdy, fujara, cimbal, husle a na poludnie zaspievadetský zbor nápev „Nitra, milá Nitra“. Poobede si vypočujeme ľudovú muziku až po súčasnú modernú hudbu a postupne sa presunieme až k hudbe klasickej - historickej. Od desiatej večer lesné rohy ohlásia „večierku“ a po polnočnej „bítlsovke“ Yesterday hranej na varhanách, nočné hodiny ticho a krátko hrajú znelku.

  • NÁROŽNÁ PITNÁ FONTÁNA - POSEDENIE PRI FONTÁNE
    Je vyrobená z travertínu, zakončená bronzovým ústím s pitnou vodou. Má dve ramená zakončené podobou konských hláv. Voda dopadá do nádoby v tvare mušle a z nej steká po zdobených bronzových roštoch. V hornej časti je zakončená rímsou, ku ktorej je zasadená doska s básnickým textom – úryvok z básne Pribina od Ivana Krasku.

hudobné hodiny
Od Ing. architekta Tibora Zelenického
  • SVÄTOPLUKOVE PRÚTY

Kovové podpery pri kamenných stĺpoch predstavujú tri Svätoplukove prúty, ktoré sú na jednom konci pevne zviazané, ale na druhom sa už začínajú rozpletať...

Významnou časťou pešej zóny sú mobiliáry -  mobilné lavičky, pevné kamenné sedenia, odpadkové koše, stĺpy verejného osvetlenia, informačný systém na stĺpoch, stĺpy na plagáty, stojany na bicykle, informačné pylóny, reklamné svietiace vitríny, informačné tabule a poštové schránky a horizontálne a vertikálne mreže na stromy a podpierky pri kamenných stĺpoch.

pešia zóna
© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI