január 2006 marec 2006 obsah čísla
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
február 2006
logo Infovek

Vyskúšajme sa Mestá Slovenska Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si pešia zóna nauč sa galéria

pešia zóna Oravská priehrada

Tok rieky Orava, patrí medzi najčistejšie na Slovensku. Leží v Chránenej krajinnej oblasti Horná Orava. Bola to mohutná a dravá rieka, ktorá v minulosti spôsobovala ľuďom žijúcim  pri jej brehoch problémy. Časté záplavy prinútili ľudí vybudovať na nej priehradu.

Priehrada bola spustená v roku 1954. Pod jej vodami ostali zatopené štyri obce (Slanica, Osada, Oravské Hámre a Ústie nad Oravou). Na povrchu sa zachoval len malý vrch - Slanický ostrov. Nazývajú ho aj "ostrov umenia", lebo tu sídli múzeum ľudovej plastiky a maľby. Na ostrov je možné dopraviť sa loďou.

loď na priehrade
Slanický ostrov
priehrada

Výstavnou sieňou je kostol (Povýšenia sv. Kríža), bývalá dominanta zatopenej dediny, postavený pôvodne ako baroková kaplnka. Tu nájdeme zbierku s názvom: "Slovenská tradičná ľudová plastika a maľba". Nájdeme tu aj kamenársku tvorbu a výstavu: "Z histórie zatopených obcí."

Oravská priehrada a jej okolie ponúka možnosti letnej turistiky. Vodné bicyklovanie, člnkovanie, potápanie, vodné lyžovanie. windsurfing, jachting, vyhliadkové plavby loďou sú najvyhľadávanejšie. Na svoje si prídu aj vyznávači rybolovu, pešej turistiky  a hubárčenia. Možnosti na spoznanie prírody nám ponúka aj Náučný chodník Oravská priehrada. Prístupný je na pešo v lete a v zime na bežkách. Na jeho trase nájdeme vyhliadkové plochy, lavičky, mostíky a altánok Je dlhá 3 kilometre a jej prehliadka trvá 2 hodiny. O okolitej prírode si môžeme prečítať z orientačných a informačných tabúľ.

Oravský hrad

Oravský hrad

Nad obcou Oravský Podzámok sa vypína hrad, ktorý bol sídlom niekdajšej Oravskej župy. Je opevnený mohutným hradiskom a v minulosti plnil dôležitú strategickú úlohu - strážil uhorsko-poľskú cestu. Hrad sa staval postupne. Tvoria ho budovy horného, stredného a dolného hradu. Medzi jeho najznámejších vlastníkov patrili Peter Komorovský,  Ján Korvín, ale aj  Thurzovci či Pálffyovci.

V roku 1800 vyhorel a potom sa dlho opravoval. Dnes v ňom sídli Oravské múzeum. Hrad je zapísaný ako Národná kultúrna pamiatka a leží v okrese Dolný Kubín.

Oravský hrad - maľba od T. Endersa z 19. storočia
Oravský hrad- interier

V máji sa pravidelne koná netradičná prehliadka hradu s bytosťami z minulých storočí. stretávajú sa tu remeselníci, ktorí predvádzajú svoje remeslá. Deň múzeí na Oravskom hrade oslavujú vystúpením skupiny historického šermu a ľudovou veselicou. Najmenší sa v júni môžu tešiť na súťaž o kráľovského šaša.

Pre odvážnych sa niekoľkokrát ročne koná prehliadka Oravského hradu pri nočnom osvetlení. Nechýbajú ani zaujímavé atrakcie. Hrad hostí aj Festival ochotníckych divadelných súborov.

Fotografie s láskavým dovolením Mgr. Lola Mačora

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2006 spolufinancovaný
Ministerstvom dopravy, pôšt a telekomunikácií SR.
logo MDPT SR