január 2006 marec 2006 obsah čísla
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
február 2006
logo Infovek

Vyskúšajme sa Mestá Slovenska Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si pešia zóna nauč sa galéria

Orava - najsevernejší kút Slovenska

Orava je tvrdý kraj. Ľudia tu mali a majú náročnejšie životné podmienky, ako v iných regiónoch Slovenska. Sú zhovorčiví, ale aj veľmi pracovití. Oblasť je tvorená Západnými Karpatmi, Oravskými Beskydami a horským masívom Babia hora. Preteká tadiaľto rieka Orava.

Najsevernejšou obcou ležiacou na Slovensku je Oravská Polhora. Patrí do okresu Námestovo a je to hraničná obec s Poľskou republikou. Spája oblasť Bielej Oravy s oblasťou Žiwiec - Bielsko Biala.

Obec sa spomína v roku 1588. V tomto čase sa tu začali stavať domy v hustých lesoch. Obec sa stále rozširovala, zveľaďovala a ľudia tu žili so svojimi starosťami aj radosťami. Pôda tu je málo úrodná. Na území sa nachádzajú prevažne lesy, ktoré poskytujú možnosť zamestnania pri spracovaní dreva.

Erb Oravskej Polhory


Pozri väčšiu mapu

Orava poskytuje veľmi dobré podmienky na zimnú aj letnú turistiku. Na svoje si tu prídu vyznávači lyžovania. Známou je oblasť Slaná voda, ktorá ponúka tiež jedinečne pramene liečivej vody. Tie sa využívajú na liečenie tuberkulózy a kožných chorôb. V minulosti tu existovali kúpele, ktoré boli známe aj za hranicami Uhorska. V súčasnosti sa ich snažia obnoviť.

Oravská Polhora v zime

Z kultúrnych podujatí sú najznámejšie gajdošské slávností - Gajdovačka. Gajdy sú typický hudobný nástroj Oravy.

V oblasti na Podvŕší pod Babou horou krátky čas žil a tvoril P. O. Hviezdoslav. Tu napísal ja známu Hájnikovu ženu. V Oravskej Polhore môžeme navštíviť Hviezdoslavovu hájovňu. Leží hlboko v horách v nádhernom lesnom prostredí.

Druhou významnou osobnosťou Oravy je Milo Urban, ktorý sa v roku 1904 v pôvodnej hájovni narodil. Jemu je venovaná výstava v bývalej hospodárskej budove pri hájovni.

Oravský zámok pri rieke Orava

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 19.1.2013, KZVI
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2006 spolufinancovaný
Ministerstvom dopravy, pôšt a telekomunikácií SR.
logo MDPT SR