máj 2006  september 2006obsah čísla
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
jún 2006
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Mestá Slovenska Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si pešia zóna nauč sa galéria
Banská Štiavnica

Erb Banskej Štiavnice

Banská Štiavnica na mape

Okresné mesto Banská Štiavnica leží v Štiavnických vrchoch a známe je svojou bohatou baníckou minulosťou.  Kovy sa tu dolovali už v roku 1075. Rudné žily tu vychádzali až na povrch, preto sa tu ľahko dolovalo. V minulosti tu boli dve osady - Baňa na Glanzenbergu (vrch) a Štiavnica pod vrchom Glanzenberg.

V baniach sa zlato a  striebro začalo ťažiť až po príchode Nemcov na toto územie. V tom čase sa tu ťažilo až 5 tisíc kilogramov striebra ročne. Neskôr sa s ťažbou pomaly prestalo, lebo bane zalievala voda. Nastal problém s jej odčerpávaním.

Banská Štiavnica

V čase tureckých hrozieb sa mesto premenilo na pevnosť. Začali sa používať modernejšie techniky dolovania. V roku 1627 tu bol prvý raz použitý pušný prach na rozpojenie hornín v bani. V 18. storočí sa začal budovať vodohospodársky systém a skonštruoval sa vodostĺpcový stroj na poháňanie čerpacích a hutných zariadení. Na čerpanie vody z baní bol neskôr použitý parný stroj.

Banská Štiavnica

V súvislosti s banským priemyslom sa tu rozvíjalo aj banské školstvo. Vznikla tu banská akadémia, prvá vysoká škola tohto druhu v Európe. Neskôr k nej pribudla aj Lesnícka akadémia.

Banská Štiavnica bola v roku 1782 tretím najväčším mestom Uhorska (po Bratislave a Debrecíne) a teda druhým na Slovensku.

V súčasnosti je banskoštiavnický priemysel zastúpený textilnou výrobou, drevospracujúcim a elektrotechnickým podnikom.

Banská Štiavnica

Banská Štiavnica

Banská Štiavnica

Mesto je zapísané do Zoznamu svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO. Historické jadro je mestskou pamiatkovou rezerváciou. Najkrajšou národnou kultúrnou pamiatkou je Starý zámok a pevnosť Nový zámok. Za  pozornosť stojí aj súbor 11 objektov Banskeja Lesníckej akadémie. Z technických pamiatok je zaujímavá šachta Ondrej s hĺbkou 433 metrov a Banícke múzeum v prírode, ktoré sa buduje.

Príťažlivou sa javí aj botanická záhrada v komplexe Lesníckej akadémie so vzácnymi sekvojami mamutími a  tujami riasenými.

Fotografie s láskavým dovolením Mgr. Nadeždy Vavrovej.

Banská Štiavnica

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2006 spolufinancovaný
Ministerstvom dopravy, pôšt a telekomunikácií SR.
logo MDPT SR