február 2006 apríl 2006 obsah čísla
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
marec 2006
logo Infovek

Mestá Slovenska Zahrajme sa Omaľovanka Urob si sám Rozprávka / Príbeh / Básnička Naša tvorba Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si pešia zóna nauč sa galéria

Najjužnejší kút Slovenska

Najjužnejší kút Slovenska leží v Nitrianskom kraji, na hranici s Maďarskom. Tú tvorí naša veľrieka - Dunaj. Táto časť Slovenska patrí medzi najteplejšie, Slnko tu svieti najdlhšie a dažďa tu býva pomenej. Podunajská nížina je plná úrodných polí, na ktorých sa pestuje pšenica, kukurica, cukrová repa, zelenina, ale aj tabak, paprika, slnečnica, melóny, broskyne a hrozno. Pre svoju bohatú poľnohospodársku výrobu patrila Podunajská nížina k najosídľovanejším častiam Slovenska aj v minulosti.

Autorkou maľovaného originálu je Ľudmila Běťaková Žitný ostrov - Komárno a okolie

Okresné mesto Komárno, ktoré leží na sútoku riek Váh a Dunaj, patrí medzi najteplejšie miesta Slovenska (priemerná ročná teplota je tu 9,7 °C). V 18. storočí patrilo Komárno medzi najväčšie remeselnícke strediská Uhorska a popredné mestá aj z hľadiska počtu obyvateľov. Mesto zasiahlo ničivé zemetrasenie a odvtedy tu zakázali stavať vyššie ako dvojposchodové domy. Komárno bolo najvýznamnejšou vojenskou pevnosťou v Rakúsko -Uhorsku.

Podunajská nížina

Mesto je významným priemyselným centrom, lebo tu sídlia Slovenské lodenice a.s., významný slovenský výrobca lodí, remorkérov, riečnych bagrov a člnov. Radí sa aj medzi dôležité dopravné križovatky s prístavom na Dunaji. Mesto je významným kultúrnym strediskom maďarskej národnostnej menšiny na Slovensku. Sídli tu Podunajské múzeum, v severnej časti mesta je národná prírodná rezervácia Apálsky ostrov s mäkkým lužným lesom. Nájdeme tu aj termálne kúpalisko, lodenicu a areál vodných športov.

Prístav v Komárne

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2006 spolufinancovaný
Ministerstvom dopravy, pôšt a telekomunikácií SR.
logo MDPT SR