október 2006 december 2006 obsah čísla
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
november 2006
logo Infovek

Naučme sa Mestá Slovenska Zahrajme sa Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si pešia zóna nauč sa zahraj sa galéria

Levoča, mesto pútnikov

Na severe východného Slovenska nájdeme okresné mesto Levoča. Leží v Hornádskej kotline, v Medvedích chrbtoch. Preteká ním Levočský potok, prítok Hornádu.

Mestské časti tvorí Levočská Dolina, Levočské lúky a Závada.

mapa Slovenska s vyznačením Levoče

erb Levoče

Vznik mesta sa odhaduje na 13. storočie. Ľudské obydlia tu však stáli omnoho skôr. V 14.-16. storočí tu pôsobilo až 40 cechov. Mesto sa stavebne rozvíjalo. Obdĺžnikové námestie bolo obstavené hradbami. V tomto období plnila Levoča  funkciu centra Spišskej stolice. Tú však stratila vďaka tomu, že sa jej vyhla košicko-bohumínska železnica a to na nátlak domácich obyvateľov. Ostala však strediskom školstva a to hlavne špeciálneho, pre zrakovo postihnutých. Sídli tu aj jediné múzeum na Slovensku - Múzeum špeciálneho školstva.

Po roku 1945 sa rozvíjal aj priemysel - potravinársky, textilný, strojársky a drevospracujúci.

meštianske domy

Severne od mesta nájdeme rekreačné stredisko - Levočské kúpele. V minulosti tu bola továreň na drôt. Liečebne sa zameriavali na nervové a krvné choroby. Kúpele však zanikli. Ostala tu možnosť kúpania sa vo vodnej nádrži a lyžovania na nenáročných svahoch.

Spomienkou na štúrovskú evanjelickú mládež je chránený areál Uhlisko - lipový porast.

Levočské vrchy, lyžovačka

Najvyšším vrchom Levočských vrchov je Čierna hora (1281m). Pohorie je však uzavreté pre verejnosť, lebo sa tu nachádza Vojenský výcvikový priestor Kežmarok.

Na strmom kopci nad mestom, Mariánskej hore, stojí pútnický Mariánsky kostol - bazilika minor. Ide o najvýznamnejšie pútnické miesto rímskokatolíckych veriacich na Slovensku. Vedľa stojí Blachernský chrám, v ktorom sa schádzajú na púti gréckokatolícky veriaci.

Mariánsky kostol

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2006 spolufinancovaný
Ministerstvom dopravy, pôšt a telekomunikácií SR.
logo MDPT SR