september 2007 november 2007 obsah čísla
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
október 2007
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Ideme do prírody Mestá Slovenska Zahrajme sa Môj kamarát ... Urob si sám Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


holíčsky krojAhojte, decká,

spomínate si ešte na prázdniny? Ja veru hej. Spomenula som si na niektoré letné víkendy.

Bolo krásne, mesto plné ľudí. Domáci i turisti sa tlačili v  uličkách, dvoroch, či námestiach a híkali. kováčski majstriNielen nad našimi ľudovými krojmi, piesňami a tancami, ale najmä pred stánkami ľudových umelcov.

Kováčski majstri pred očami zvedavcov ľahučko menili kusy železa na lopatky, zvončeky, brány. Drotári ponúkali nádherné misky, svietniky, prívesky. Medovnikári nemuseli ani ponúkať. Ich sladké výtvory vábili nielen svojou vôňou, ale  i krásou. Hlas fujary pozýval k stánku, kde zručný umelec menil drevo na hudobný nástroj, aký nemá páru vo svete. Pukanie biča sa striedalo s jemnou nádherou kraslíc a čipiek, keramika Júliusa Filus pravidelným búchaním krosien.

Odvážlivci obliehali hrnčiarsky kruh a pokúšali sa z hliny vytvoriť mištičku. Veď to nie je nič ťažké – myslela si väčšina zo zvedavcov. Ale len dovtedy, kým si za hrnčiarsky kruh nesadli. keramikár Július FiloPotom sa tá kôpka hliny na misku ani na nič užitočné premeniť nechcela. Potvora!

Jedni sa pokúšali vyzdobiť medovníčky, ďalší oblepiť slamou vajíčko, či maľovať na sklo. No na počudovanie, nebolo to také ľahké, ako to vyzeralo.

hačkované dečkyPri blýskaní fotoaparátov a bzučaní kamier ma napadlo, že ľudoví umelci a ich výrobky vlastne šíria slávu Slovenska po celom svete. Ale čo sa stane potom, keď títo, väčšinou starší ľudia, už nebudú vládať? Kto potom bude šíriť vyrezávaná kolískadobré meno? Kto?

Vy!

Aj vo vás je ukrytá fantázia, zručnosť, možno vám len chýba odvaha skúsiť to. Tak vykročte smelo za ujom či tetou a učte sa od nich, kým sú medzi nami. Možno raz na jarmokoch budú práve pri vás stáť zástupy zvedavcov a obdivovať vaše výrobky. Lebo takú krásu by bol hriech nechať zahynúť.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2007 financovaný
firmou AgemSoft a.s.
logo AgemSoft a.s.