marec 2008 máj 2008 obsah čísla
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
apríl 2008
logo Infovek

Mestá Slovenska Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si pešia zóna výlet zahraj sa galéria

Prievidza - stredisko Hornej Nitry

Jedenáste najväčšie mesto Slovenska a druhé najvýznamnejšie centrum Trenčianskeho kraja, okresné sídlo Prievidza, leží v Hornonitrianskej kotline. Zo severu ho strážia Strážovské vrchy a pohorie Žiar. Z juhu je to pohorie Vtáčnik. Oblasťou preteká rieka Nitra. Súčasťou Prievidze sú aj Píly, Kúty, Malá Lehôtka, Veľká Lehôtka, Hradec a Kopanice.

mapa

Toto územie bolo osídlené už v neolite. Svedčia o tom archeologické nálezy. Prievidza (Preuigan) sa spomína už v 12. storočí v listine uhorského kráľa Kolomana. V 14. storočí sa stala slobodným kráľovským mestom. Neskôr patrila k Bojnickému panstvu. Až 18. storočie prinieslo rozvoj remesla, obchodu, včelárstva a ovocinárstva. Napojenie na železničnú sieť prispelo k vzniku podniku Carpathia (výroba olejov), tehelne a súkenky.

erb Topoľčian

V 20. storočí nastal prudký rozvoj mesta. Budoval sa elektrotechnický priemysel, potravinársky, drevospracujúci, textilný a obuvnícky. Prievidza je strediskom Hornonitrianskych (uhoľných a lignitových) baní. Sídlo tu má Banský výskumný ústav a Výskumný ústav petrochémie.

Výskumný ústav petrochémie

Popri sieti základných, stredných a umeleckých škôl, tu nájdeme aj pobočky vysokých škôl. V meste je aj športový areál s kúpaliskami, zimný štadión či športová hala.

Prievidza je mesto, v ktorom pripadá na jedného obyvateľa najviac zelene v rámci Slovenska.

Fotografie s láskavým dovolením Lívie Rumpliovej z Prievidze

športová hala

zimný štadión

krytá plaváreň

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2008 financovaný
firmou AgemSoft a.s.
logo AgemSoft a.s.