október 2008 december 2008 obsah čísla
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
november 2008
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Mestá Slovenska Zahrajme sa Urob si sám Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


slovenské peniazeČaute, decká,

konečne nastal čas, keď vy budete múdrejší ako dospelí. Aspoň to všetci dospeláci tvrdia. Veru. euráOd Nového roku začneme aj u nás platiť eurami. Ja viem, pre vás to nie je nič zložité. Už teraz väčšina z vás vie, že najlepšie sa zbavíme našich slovenských korún tak, že nakúpime v obchode všetko, čo nás napadne. Ale nezabudnite, že aj vaše vlastné prasiatka, pokladničky, pokladničkasúdočky a ostatné korunkožráče majú plné brušká a tešia sa na centy a eurá! Možno by ste rodičov potešili, keby ste vyhlásili súťaž o Znovuobjavenie strateného rodinného pokladu. Ak presnoríte všetky saká, kabáty, nohavice, svetre, mikiny, ale i zásuvky, škatuľky a kúty v byte, mince i menšie bankovky určite nájdete. Odmena vás istotne neminie! Ak to nestihnete teraz, hádam sa vám to podarí do Vianoc alebo medzi sviatkami. Nebojte sa, v obchode našimi mincami môžete platiť až do polovičky januára.

1 a 2 euráMožno by ste mali začať skúšať babičku a dedka aj z matematiky – nech zistia, koľko zaplatia za chlieb, mlieko či jabĺčka v eurách. Ukážte im rozdiel medzi 1 a 2 eurami – všimnite si okraj mincí. A upozornite ich, že aj 10 centov má svoju hodnotu. Potom možno na to nezabudnete ani vy :(

centyKeď už takto vycvičíte celú rodinu, skúste si aj vy pozorne prezrieť cenovky v obchodoch. Možno sa presvedčíte, že zaokrúhľovanie je naozaj dôležité učivo. Mnohých môže zachrániť od hanby pri pokladni, keď zle odhadnete cenu nákupu a budete sa musieť s niečím dôležitým pri pokladni rozlúčiť.

Tak teda hor sa do prepočítavania, zaokrúhľovania a rozlišovania novej meny!

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2008 financovaný
firmou AgemSoft a.s.
logo AgemSoft a.s.