máj 2010 september 2010
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
jún 2010
logo Infovek

Mestá Slovenska Omaľovanka Naša tvorba Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si zahraj sa galéria

Obce a mestá s "kamienkami a skalami" v názve

kamene

Kamienka (okres Humenné) erb

Obec sa nachádza na severnom úpätí pohoria Vihorlat. Pohorie leží na rozhraní Východných a Západných Karpát.Je súčasťou Vihorlatských vrchov. Preteká ňou rieka Kamenica (domáci ju volajú Rika).

Kamienka (okres Stará Ľubovňa) erb

Rozkladá sa na pomedzi Spišskej Magury a Ľubovnianske] vrchoviny. Na severe hraničí s územím Poľska. Samotná obec sa rozprestiera v údolí potoka Kamninka. Pôvodný názov Villa Lapidis z lat. prekladu znamená - dedina kameň. Obec Kamienka patrí k najstarším na území okresu Stará Ľubovňa. Je známa folklórnym festivalom.

Kamienka (Stará Ľubovňa)

Kamenica (okres Sabinov) erb

Kamenica leží v doline Kamenického potoka. Je to ľavý prítok rieky Torysy. Označovaná je ako Kamenica pri Sabinove alebo Kamenica nad Torysou. Obklopuje ho Čergovské pohorie s najvyšším vrchom Minčol, lesy Špárovej a Balážky a  masív Rohova (Levočské vrchy). Oblasťou prechádza hlavné európske rozvodie.

Kamenica nad Cirochou erb

Obec leží na styku Nízkych Beskýd s pohorím Vihorlatu. Preteká ňou rieka Cirocha. Leží neďaleko mesta Humenné. Hraničí s obcou Kamienka.

Kamenica (Sabinov)

Kamenica nad Hronom erb

Kamenica nad Hronom leží na ľavom brehu rieky Hron. K obci patrí aj rekreačné stredisko Kováčová. Severovýchodne od obce sa tiahne pohorie Burda. Roku 1966 časť pohoria na 364 ha vyhlásili za prírodnú rezerváciu s názvom Kováčovské kopce – juh.

Vyšná erb a Nižná Kamenica erb

Obce ležia v okrese Košice - okolie. Rozprestierajú sa Košickej kotline na spojnici so Slanskými vrchmi.

Kamenica nad Hronom
Modrý Kameň erb

Počtom obyvateľstva je Modrý Kameň najmenším mestom na Slovensku. Leží v doline potokov Krtíš a Riečka. Rozprestiera sa v Krupinskej vrchovine a širokej Ipeľskej kotliny. Mestečko je na rozhraní Hontu a Novohradu. Neďaleko leží okresné mesto Veľký Krtíš.

Ďalšie obce a mestá:

  • Kameničany, Kamenná Poruba, Kamenec pod Vtáčnikom
  • Skalka nad Váhom, Skala, Skalica
Modrý Kameň
© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 23.9.2010