jún 2010 október 2010
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
september 2010
logo Infovek

Vyskúšajme sa Ideme do prírody Zahrajme sa Urob si sám Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


dávne oblečenieČaute, decká,

dávne oblečenietak, čo, už ste sa zmierili s koncom prázdnin? Alebo ešte vždy ste v myšlienkach na dovolenke?

Spomínate si na chvíle pred cestou? Aj vy ste stáli pred skriňou a premýšľali, ktoré šaty si na dovolenku zbaliť? Aby ste boli vždy vhodne oblečení: na horúčavy, do dažďa, vetra, na diskotéku i do piesku, do hôr aj do jaskyne,...

Nemali to naši predkovia ľahšie?

Mali tak málo oblečenia, že si ani nemali z čoho vyberať. Veď šaty slúžili na začiatku najmä na ochranu pred počasím. Až neskôr sa začali využívať aj na oblečenieparádu.

Prví ľudia sa zahaľovali do kože, potom do kožušín. doplnky ku krojuAž oveľa neskôr, keď sa naučili pestovať ľan a konope, naučili sa i tkať plátno. Prvé šaty tvorili len kusy látky, ktoré sa všelijako okrúcali okolo tela a zaväzovali na pleciach. A boli rovnaké pre mužov i ženy.

oblečenieVšetko naše oblečenie sa vyvinulo vlastne z košele, zástery a sukne. Ale nohavice prišli až z ďalekej Perzie. Na začiatku ich mohli nosiť iba muži. Len pred necelými 100 rokmi začali nohavice nosiť tie najsmelšie ženy. Vtedy sa skrátili aj sukne, už nemuseli byť po zem, stačilo do pol lýtok.

Postupne sa ľudia začali obliekať podľa toho, aký mali majetok, kde žili, aké mali postavenie v spoločnosti. Veľa o ľuďoch prezradili i topánky alebo klobúk, opasok, čelenka, taška i palica, dokonca i farba šiat. Na všetko boli prísne pravidlá.

A čo dnes? Aj dnes platia pravidlá – pravidlá módy. Veľa detí chce od rodičov nové super tričko, tenisky či šiltovku len preto, aby boli takí ako ostatní. Ale prečo? Možno nemáme dosť odvahy, aby sme zostali sami sebou. Veď nielen šaty robia človeka.

oblečenie <www.kids-pages.com/flashcards.htm>

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 23.9.2010