marec 2011 máj 2011
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
apríl 2011
logo Infovek

Zahrajme sa Urob si sám Naša tvorba Redakčná rada Archív


Čaute, decká,

čas letí ako splašené kone. Nestačíš okom mihnúť a týždeň, mesiac, či rok je preč.

Vám sa to nezdá? Zdá sa mi, že Vianoce i Veľká noc sú tu skoro vždy. Občas spomínam na Veľkú noc, keď som bola školáčka.

Vždy sa spájala s veľkým upratovaním. My, deti, sme museli vyprášiť koberce z celého bytu. Aby mi to rýchlejšie ubiehalo, počítala som údery vo všetkých rečiach, ktoré som poznala.

Mama poumývala okná, nábytok, všetky parádne poháriky, tanieriky, mištičky, vázičky... Vyčistili sme všetky topánky, prevetrali skrine.

Po večeroch sa piekli všakovaké dobroty. My sme miešali vajíčka s cukrom a tajne vylizovali z misky. Vajíčka sme varili s cibuľou, cviklou, aby sme ich pekne zafarbili. Uvarené vajíčka sme natierali kožkou zo slaninky, aby sa ligotali. Do vázičky sme natrhali bahniatka. Celý byt voňal čistotou a sviatkami.

Chlapci si v obchode kúpili voňavku, vyhľadali poskrývané striekacie pištoľky a kuli plány, kde pôjdu na kúpačku. Každý z nich sa tešil na varené maľované vajíčka, farebné vreckovky, ale najmä na korunky. Súťažili, kto si vykúpe najviac peňazí, pri kom budú dievčatá najviac pišťať. Kúpať sa nechodilo len po rodine, ale povinne sa kúpali i všetky spolužiačky, ich mamy a babky, susedky, ale aj úplne neznáme ženy na ulici.

My, dievčatá, sme tajne nakúkali z okna, či už idú aj k nám, potom sme sa skrývali do postele, pod posteľ, do kúpeľne, do záhrady. Mamy nám pomáhali nájsť originálny úkryt, napríklad v práčke, ale otcovia boli na strane kúpačov. Nenápadne ich doviedli až k nášmu úkrytu a tešili sa z nášho piskotu.

Aj my sme sa chválili, ktorá mala najviac kúpačov, vyratúvali sme koľkokrát sme sa museli prezliecť a umyť si vlasy. Chlapčenské voňavky mali totiž takú prenikavú vôňu, že sa z nej musela hlava zakrútiť každému. Aj keď sme na chalanov nadávali, ak niektorý na nás zabudol, boli sme nešťastné

Popoludní sme sa všetci stretli a rozprávali si svoje zážitky. Chalani sa chvastali, ako ľahko našli naše úkryty a kde im čo dali. My sme sa zasa chválili, koľkým kúpačom sme otvorili, pred koľkými sa nám podarilo ujsť, alebo ako sa nám podarilo zamočiť i chlapcov.

Na druhý deň sa kúpalo znova, tentoraz na ulici, ale pred dievčatami s vodou sa tentoraz ukrývali chalani.

Aj teraz je pred nami Veľká noc, pre vás má tiež svoje čaro. Užite si tieto sviatky tak, ako je vo vašej rodine zvykom. Ak máte možnosť, pospytujte sa svojich rodičov a starých rodičov na ich veľkonočné sviatky. Možno sa niečo nové zaujímavé dozviete.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 18.5.2011