október 2012 december 2012
november 2012
logo Infovek

Čaute, decká,

je najvyšší čas sedieť doma v teple a v tomto sychravom počasí nevystrčiť z domu ani nos.

Kde teda ste? Asi vo svojej izbe. Máte tam určite svoje kráľovstvo – svoj stolík, počítač, hračky ...

Kedysi deti trávili všetok svoj čas, tak ako ostatní členovia rodiny, v kuchyni.

pecKuchyňa bola najdôležitejšia časť domu. Bola veľká, priestranná, vybavená všetkým, čo taká kuchyňa mala mať.

kotlíkBola v nej pec. Veľká, teplučká, s veselo pukotajúcimi polienkami. Ohník cez odchýlené dvierka osvecoval celú miestnosť. V zime sa dalo na takej peci i ležať. V kúte pece sa vyhrieval poriadne veľký hrniec s vodou (keby bolo treba teplú vodu).

Druhým dôležitým kusom nábytku bol stôl. Veľký. Na ňom mamky chystali jedlo, miesili a piekli koláče, vyťahovali cesto jemnučké ako pavučina na orechové i makové štrúdle. Na stole sa v zime páralo perie do perín. Pri stole sa za dlhých zimných večerov počúvali strašidelné i veselé príbehy, vyšívali sa obrusy, plietli svetre i šály, hralo Človeče, čítali knižky.

kuchynský riadPri stole sa každý deň (nielen vo sviatok) stretala celá rodina pri raňajkách, obede i večeri. Vedľa stola bola drevená lavica a niekoľko stolčekov pre deti.

Pri stene stál určite kredenc – predchodca našich kuchynských liniek. Horné dvierka mal presklené. Ukrýval taniere, hrnčeky, poháriky. Veľa drobností bolo v šuplíčkoch –nožnice, gombíky, nite, klinčeky, špendlíky, krieda. V dvoch väčších šuplíkoch boli príbory, varechy, nože, naberačky, sitká, ... V dolnej časti kredenca boli hrnce, rajničky, pokrievky, misky ... Nesmel chýbať ani lopár a valček, bez nich by sa variť nedalo.

vaľkanie cestaV strede kuchyne, zvyčajne nad stolom, visela lampa. Krásna, s tienidlom. Dala sa podľa potreby pritiahnuť až skoro na stôl.

Kuchyňa síce nebola vybavená vodovodom, ale voda nemohla chýbať. Na špeciálnej lavičke alebo skrinke stáli maľované vedrá s vodou a pri nich plechový stojan s lavórom. V ňom sa umývala celá rodina.

Okná boli menšie, vyzdobené záclonkami a kvetmi. Muškáty, rozmarín, bylinky nielen zdobili kuchyňu, ale ju aj rozvoniavali.

Kuchyňa bola nielen pýchou, ale aj srdcom každého domu.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 2.12.2012
Tvorbu tohto čísla financoval Ústav informácií a prognóz školstva.