máj a jún 2013 november a december 2013
september a október 2013
logo Infovek

púšťanie šarkanovČaute, decká,

škola sa už začala, ale my sme ešte plní leta. V hlave máme uložené spomienky na krásne prázdninové časy, leňošenie, alebo naopak kopec aktivít, ktoré sa nestihli ani do noci.

púšťanie šarkanovAle nebojte sa, aj jeseň má pre vás nachystanú plnú náruč zábavy – gaštanové vojny, lezenie po stromoch, skákanie do kopy popadaného lístia, a ... No a najmä šarkany. Tie patria k jeseni ako červené jabĺčka, sladučké hrušky, modré slivky, cupot dozrievajúcich orechov, či bláznivé naháňačky padajúceho lístia.

púšťanie šarkanovŠarkany aj dnes brázdia jesennú oblohu, ale tie naše, boli výnimočné. My sme si totiž šarkany vyrábali sami. Vyrobiť ozajstného šarkana, ktorý nebude iba krásny, ale vyletí najvyššie zo všetkých! To boli naše túžby.

púšťanie šarkanovRodičov sme uprosili, aby nám kúpili biely baliaci papier (do modrého sme si balili zošity a učebnice – tiež každý sám). Celé hodiny sme hľadali vhodné latočky alebo prútiky na jeho olemovanie. Nemohli byť ťažké, lebo inak by šarkan nevzlietol, a to by bola riadna hanba. Z každého rohu šarkana viedli povrázky, ktoré sa v strede stretli a ďalej pokračoval už len jeden špagátik, ktorý bol namotaný na klbku. Z farebného krepového papiera sme na dlhú šnúrku priväzovali mašličky, lebo šarkan bez chvosta bol každému na smiech. Najľahšie bolo vymaľovať šarkanovu tvár. Väčšinou sme sa snažili, aby ten náš bol aj najkrajší.

púšťanie šarkanovNo a potom, keď sa zdvihol vietor, odrazu ako na povel, sa celý kopec zaplnil deťmi a šarkanmi. Lietali sme z kopca ako diví, aby sa šarkan čo najskôr vzniesol do výšky. Keď už letel, museli sme opatrne popúšťať motúzok, aby sme mu dopriali slobodu a on sa mohol na nás pozrieť z výšky. V tých výškach občas dochádzalo aj k haváriám – šarkany sa splietli, spadli na zem. To bolo kriku, plaču, obviňovania. Havária sa vtedy končila bitkou, roztrhanými nohavicami, rozbitými nosmi a doma na bitkárov zvyčajne čakala aj výplata od mamy za roztrhané nohavice. Ale musím vám prezradiť, že aj mamina výplata bolela menej, ak ten môj šarkan vyletel najvyššie.

Nuž čo, nevyskúšate aj vy svoju zručnosť? Uvidíte, že ten váš vlastný šarkan vám prinesie radosti oveľa viac ako ten kúpený v obchode. Tak veľa vytrvalosti a dobrý vietor.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 16.9.2013