september 2004 november 2004
infovekacik
internetový časopis pre deti
október 2004
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Ideme do prírody Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Rozprávka / Príbeh / Básnička Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


Ideme do prírody

predstavujemezo života stromov, zaujímavosť

verzia pre tlačzo života stromov, zaujímavosť Rozširovanie semien rastlín

Viete ako všelijako sa dokážu rastliny rozširovať? Ako sa ich semienka dostanú z materskej rastliny na zem? A ako ďaleko sa dostanú?

Rastlinky majú na to, aby sa čo najviac ich semienok dostalo do dobrej pôdy svoj recept. A veľmi účinný.

púpavalipa

bodliakČasť rastlín využije na rozšírenie ich semien živočíchy. Ich plody majú háčiky, ktorými sa prichytávajú na srsť živočíchov. Veď aj Vám sa určite stalo, že ste domov z prechádzky doniesli takto plody bodliaka alebo repíku.

Iné rastliny vytvárajú semená v chutných bobuliach. Vtáky alebo iné živočíchy bobule požierajú. Semienka potom neporušené dopadnú na zem a vyklíčia.

Niektoré rastliny roztrusujú svoje semená akýmisi katapultmi. Po dozretí ich plod pukne a semienka rozhodí všetkými smermi. Plody pukajú buď až keď uschnú. Tak je to napríklad u viky. Môžu však puknúť aj pri dotyku. Takto sa rozširujú semienka netýkavky.

Vedeli ste, že...

najobľúbenejším ovocím na celom svete je jabĺčko?

Na celom svete je asi 20 000 druhov jabĺk.
Jabĺčka sú veľmi zdravé, obsahujú vitamíny, látky, ktoré z nášho tela vyháňajú nepotrebné a zbytočné látky. Jablko chráni naše zuby, žalúdok, črevá a srdce.

Jabĺčka držia ešte ďalší rekord. Dlho vydržia, oveľa dlhšie ako iné druhy ovocia. Ak ich pri zbere dobre uskladníme – v chlade, vydržia svieže dlhé mesiace, vlastne až do novej úrody.

ovocné misy

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI