marec 2005 máj 2005
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
apríl 2005
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Ideme do prírody Mestá Slovenska Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Rozprávka / Príbeh / Básnička Naša tvorba Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si kalamita nauč sa galéria

prečítaj si Kalamita v Tatrách

kalamita v Tatrách

Bol 19. november 2004 a na úpätí juhovýchodných svahov Tatranského národného parku sa prehnal vietor, ktorý dosahoval rýchlosť až 140-180 km za hodinu. Bol to taký silný vietor, čo dokázal vyvrátiť stromy aj s koreňmi zo zeme, strhávať strechy z domov , vytrhávať okenice z okien. Jednoducho hrôza. Za pár minút zarovnal so zemou lesy TANAPu. Ostal po ňom pás 2-5km široký a 40-50 km dlhý. Víchrica sa nad Vysokými Tatrami prehnala v piatok o pol štvrtej a trvala vyše štyroch hodín.

kalamita v Tatrách

Vietor poškodil aj iné chránené územia v severnej a centrálnej časti Slovenska. Národný park Nízkych Tatier a Národný park Muránska planina, kúpeľné a lyžiarske strediská, budovy, cesty a železničné trate sa budú z kalamity spamätávať dlhé roky.

kalamita v TatráchMnožstvo stromov a padnutého dreva je také veľké, ako 90% ročnej ťažby ihličnatého dreva na území celého Slovenska. Postihnuté boli prevažne lesy smrekové, ktoré tu boli na začiatku 20.storočia umelo vysadené.

Keďže táto oblasť je chráneným územím, ťažba dreva sa tu nerobila. Ťažilo sa len drevo poškodené, napadnuté škodcami a kalamitné.

Kalamita a víchrica v Tatrách si vyžiadala aj dve obete na ľudských životoch.
Viac sa dozvieš na stránke: www.sopsr.sk/skody/.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI