marec 2005 máj 2005
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
apríl 2005
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Ideme do prírody Mestá Slovenska Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Rozprávka / Príbeh / Básnička Naša tvorba Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si kalamita nauč sa galéria

prečítaj si TATRY – NAŠE VEĽHORY

električkaNaše nie veľké Slovensko sa môže popýšiť rozmanitými prírodnými krásami. Medzi ne patrí aj symbol Slovenska - Tatry, ktoré nás nadchýnajú svojou mohutnosťou a často krát aj nedostupnosťou. Ukrývajú v sebe množstvo končiarov, hrebeňov ale aj jazerá – plesá (je ich až 175), vodopády, jaskyne a rôzne druhy zvierat či rastlín.

Tatry

Tatry sú žulovým pohorím so všetkými znakmi vysokohorských pohorí. To znamená, že majú značnú nadmorskú výšku a veľkú členitosť. Vrcholy sú ostré a jazerá podmienené ľadovcovou činnosťou. Vysoké Tatry spolu s Belianskymi a Západnými Tatrami tvoria Tatranský národný park (TANAP), ktorý je najstarším národným parkom na Slovensku. Za chránené územie bol vyhlásený už v roku 1948 s platnosťou od 1.1.1949. Svojou rozlohou 741,11 km sa TANAP zaraďuje medzi najrozsiahlejšie, je druhý najväčší národný park na Slovensku.

Gerlachovský štítTatranské naj:

  • Najvyšší vrch - Gerlachovský štít (2655metrov)
  • Najväčšie a najhlbšie pleso – Veľké Hincovo pleso (20,1 hektárov a 53 metrov)
  • Najvyšší vodopád – Kmeťov vodopád
  • Najmohutnejší vodopád – vodopád Skok v Mlynickej doline

TatryNajpôvabnejšie a aj najvyššie štíty - Kriváň, Končistá, Gerlachovský štít, Slavkovský štít, Lomnický štít.(Na Lomnický štít, presahujúci výšku 2600metrov, sa možno pohodlne vyviesť visutou lanovkou).

TatryPodnebie Tatier je prevažne chladné. Je tu väčšie množstvo zrážok, premenlivá oblačnosť, veterno s častou inverziou hlavne v zime. Sneh tu nájdeme v niektorých častiach aj po celý rok. Teplota vzduchu, ktorá sa pohybuje okolo 0 C, tu trvá viac ako 200 dní v roku. Je tu vysoká vlhkosť vzduchu, preto tu boli vybudované strediská, ktoré sa zaoberajú liečbou hlavne dýchacích chorôb. Známe sú strediská na Štrbskom Plese, v Novej Polianke a Vyšných Hágoch.

limbaTatranské rastlinstvo je veľmi rozmanité a na území TANAPu aj chránené. 1 tvoria skalnaté plochy, vysokohorské hole a vodné plochy, 2/3 pokrýval les (viac si prečítaš v časti Kalamita v Tatrách) a kosodrevina a zvyšok tvorí poľnohospodárska pôda.
Medzi jedinečné stromy patrí Borovica Limba ( Pinus cembra), ktorá je vždyzelený ihličnatý strom dorastajúci do výšky 30 metrov, príležitostne aj viac.

logo TANAPTak ako rastliny aj živočíchy sú v TANAPe chránené. Medzi najznámejšie patrí Kamzík vrchovský tatranský (Rupicapra rupicapra tatrica), symbol Tatranského národného parku. Obýva Západné, Vysoké a Belianske Tatry. Je to chránený vymierajúci druh.
Medzi najvzácnejšie zvieratá, ktoré tu našli útočisko patria aj: jelene, medvede hnedé, svište a tetrovy.

Mesto Vysoké Tatry sa rozkladá na území pohoria Vysokých Tatier. Je členité a skladá sa z 15 historických tatranských osád. Medzi ne patria Štrbské pleso, Starý Smokovec, Tatranská Lomnica a iné.

O bezpečnosť ľudí v Tatrách sa stará Horská služba, ktorá zasahuje aj v nedostupných terénoch. Na dodržiavanie predpisov súvisiacich s ochranou prírody dbá Štátna ochrana prírody.

mesto Vysoké TatryŠtátna ochrana prírodyHorská služba

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI