november 2005 január 2006
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
december 2005
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Mestá Slovenska Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si pešia zóna typ na výlet nauč sa hraj sa galéria

pešia zóna Po stopách SNP

V čase 2. svetovej vojny, dňa 29.8.1944 bola oslobodená Banská Bystrica. Armáda tu mala svojich veliteľov a vysielal odtiaľ slovenský povstalecký vysielač. Neskôr mesto obsadili nemecké vojská  a povstalcov odviezli do zajateckých táborov v Nemecku. Obyvatelia aj vojsko sa museli na ďalšie boje pripraviť a preto sa stiahli do neďalekých Nízkych Tatier.

pamätník SNP

Slovenské národné povstanie (SNP) bolo zaujímavé tým, že sa na ňom zúčastnilo 32 národov a národností (pôsobili tu sovietske, americké, britské, francúzske misie).

Prelom vo vojne nastal v decembri 1943, kedy vznikla Slovenská národná rada (SNR). V nej sa spájali antifašistické sily na Slovensku. Vytvorilo sa Vojenské ústredie na čele s podplukovníkom Jánom Golianom.

história SNP

 V jari 1944 sa začalo rozmáhať partizánske hnutie. Partizáni boli dezertéri z armády, prenasledovaní ľudia a sovietski vojnoví zajatci. Vtedajšia vláda bola znepokojená a preto dňa 29.augusta 1944, prezident Dr. Tiso povolil príchod okupačných jednotiek na Slovensko. Začalo sa Slovenské národné povstanie. Do Banskej Bystrice prišli povstalci ráno 30. augusta 1944 a prvé boje boli v Strečianskej tiesňave. Mesto sa stalo centrom povstania.

Povstalecké vojská - 1. československá armáda na Slovensku mala prvého veliteľa Jána Goliana a neskôr generála Rudolfa Viesta. Povstalecké územie sa dostalo pod správu SNR v septembri 1944, kedy sa začali formovať aj revolučné národné výbory.

Ján Golian a Rudolf Viesta

Významnú pomoc pre SNP znamenala Karpatsko-duklianska operácia, ktorou sa začalo oslobodzovanie nášho územia. Vojaci 1. čs. armádneho zboru sa vyznamenali v bojoch o mesto Dukla a Dukliansky priesmyk a 6.10. 1944 prekročili čs. štátnu hranicu.

Dňa 27.10.1944 vstúpili do Banskej Bystrice nemecké fašistické jednotky a naši povstalci začali ústup do hôr. Nastalo veľmi ťažké a kruté obdobie. Fašisti na území Slovenska páchali ťažké zločiny, krvavý teror. Zamerali sa na celé obyvateľstvo. Povstaleckých generálov Goliana a Viesta zajali, vypočúvali a neskôr popravili.

Druhá svetová vojna v Európe sa skončila 9.5.1945 oslobodením Prahy.      

Vzdajme hold všetkým, ktorí sa podieľali na oslobodení Slovenska.

noviny o SNP

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI