november 2005 január 2006
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
december 2005
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Mestá Slovenska Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si pešia zóna typ na výlet nauč sa hraj sa galéria

Banská Bystrica - banícke mesto

Banská Bystrica je jedným z najkrajších a veľmi dôležitých baníckych miest na Slovensku. Leží v údolí rieky Hron. Mesto obkolesujú  Nízke Tatry, Veľká  Fatra  a Kremnické vrchy.

erb Banskej Bystrice

S ťažbou zlata a medi sa začala písať aj história Banskej Bystrice. Mestom s kráľovskými privilégiami sa stala v roku 1255 a to vďaka kráľovi Belovi IV. Baníctvo sa rozvíjalo a tým bohatlo aj mesto. Prisťahovali sa tu nemeckí baníci, ktorí tu postavili Kostol nanebovzatia Panny Márie. Pod mestskými hradbami si slovenskí občania postavili Kostol Svätého kríža. Neďaleko stál Matejov dom, ktorý spolu s kostolmi, radnicou, Barbakanom a hradbami utvorili hradný komplex. Tieto boli vyhlásené za národnú kultúrnu pamiatku.

pohľad na časť hradieb s Matejovým domom

Historické jadro, ktoré je zložené z námestia a hlavných ulíc, patrí medzi najkrajšie na Slovensku. Je to historické dedičstvo.

Zvyšky mestského opevnenia a hradieb sa zachovali a slúžili na ochranu proti nájazdom nepriateľských Turkov.

V čase II. Svetovej vojny sa mesto stalo centrom protifašistického odporu a Slovenského Národného Povstania (SNP). Nachádza sa tu pamätník SNP, ktorý má veľmi zaujímavý vzhľad.

Banská Bystrica v minulosti

Banská Bystrica je turistickým centrom Slovenska. Ponúka svojim návštevníkom široké možnosti rekreácie a turistiky. V zime si výborne zalyžujete v Šachtičkách a v lete sa môžete potešiť vo vode v kúpeľoch Sliač alebo Kováčová. V meste sa nachádza aj plážové kúpalisko a mestská krytá plaváreň.  Ak máte radi kone, navštívte Pony farmu 6 kilometrov od Banskej Bystrice v časti Suchý vrch.

V Banskej Bystrici pôsobí neštátne divadlo pre mentálne postihnutých hercov - Divadlo z Pasáže.

Z historických a kultúrnych pamiatok je zaujímavý Mestský hrad, Biskupský palác a Tihányiovský kaštieľ v ktorom nájdete prírodovednú expozíciu. Ak si chcete pozrieť mesto z výšky, navštívte Hodinovú vežu.  Tá stojí v hornej časti námestia a je naklonená o 68 cm. V minulosti bola väznicou, mučiarňou. Preto ju volajú aj Väznicová alebo Zelená.

Divadlo z Pasáže

Severozápadne od Banskej Bystrice v doline Harmanca, v južnej časti Veľkej Fatry, sa nachádza Harmanecká jaskyňa. Má nádhernú výzdobu a  vyskytuje sa v nej 9 druhov netopierov.

V meste sídli Univerzita Mateja Bela, ktorá má 8 fakúlt. Vznikla 1. júla 1992 zlúčením Pedagogickej fakulty a Ekonomickej fakulty.

Univerzita Mateja Bela

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI