november 2005 január 2006
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
december 2005
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Mestá Slovenska Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si pešia zóna typ na výlet nauč sa hraj sa galéria

tip na výlet Tip na výlet - Okolie Banskej Bystrice

Harmanecká jaskyňa

Prehliadka tejto nádhernej jaskyne v doline Harmanca v južnej časti Veľkej Fatry, trvá 80 minút. Vytvorená je vo vápencoch a jej dĺžka je 2763 metrov. Vy si môžete pozrieť len 1020 metrov. Jaskyňa má nádhernú výzdobu s jazierkami. Zimuje tu 9 druhov netopierov, z nich najrozšírenejší je netopier obyčajný. Najznámejšou časťou je vstupný priestor - Izbica.

Národný park - Veľká Fatra

Pohorie - Veľká Fatra, do ktorého najmenej zasiahol človek, patrí medzi najrozsiahlejšie jadrové pohorie na Slovensku. Vďaka veľkému výškovému rozpätiu, ju zaraďujeme medzi vysoké hornatiny. Nájdeme tu najznámejšie doliny - ako Gaderská, Blatnická, Belianska a Bystrická. Medzi najznámejšie jaskyne patria Mažarná, Jelenecká, Horná a Dolná Túfna.

Výzdoba Harmaneckej jaskyne

 Z rastlín je tu najznámejší a jediný na Slovensku, pochybok huňatý. Hole charakterizuje veternica narcisokvetá. Zo zvierat tu nájdeme 110 druhov hniezdiacich vtákov a 60 druhov cicavcov. Na prechádzke tu môžete stretnúť medveďa, rysa, vlka, orla skalného ale aj kamzíka vrchovského.

V tejto chránenej krajinnej oblasti je Národná prírodná rezervácia Harmanecká tisina. Vznikla hlavne pre ochranu tisu obyčajného, ktorý tu má najväčší výskyt v strednej Európe.

Veľká Fatra

Náučný chodník Donovaly - Šachtička

Tento chodník môžete navštíviť v lete aj v zime, na bicykloch aj na lyžiach. Nie je náročný a má 11 oddychových zastávok. nachádza sa v Národnom perku Nízke Tatry. Prístup na neho je z Donovalov a je značený turistickými značkami. Zaujímavosťou je výhľad na panorámu masívu Prašivej a zvyšky Špaňodolinského banského vodovodu vyhotoveného z drevených a kamenných žľabov. Je to významná technická pamiatka v Starohorských vrchoch.

Donovaly-Šachtička

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI