január 2005 marec 2005
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
február 2005
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Ideme do prírody Mestá Slovenska Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si typ na výlet nauč sa hraj sa galéria

prečítaj si Košice – metropola východu

kraje Slovenska

erb Košíc
Dóm sv. Alžbety

Košice sú historickým, kultúrnym a hospodárskym centrom východoslovenského regiónu, často nazývané aj „metropola východu“. Čo to znamená?

spievajúca fontána pred divadlomV Košiciach sú sústredené kultúrno-historické pamiatky, nachádzajú sa tu veľmi staré budovy a pozostatky ľudských sídiel z dávnej doby. Košice sú aj prvým európskym mestom s erbom, ktorý mu v roku 1369 udelil panovník Ľudovít Veľký.

Centrum mesta – Košické historické jadro bolo vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu. V ňom sa nachádzajú také významné stavby ako je Dóm sv. Alžbety, Stoličný dom, evanjelický kostol, Jakabov palác.

Na kultúrnom živote mesta sa najviac podieľa Východoslovenské múzeum a Košické národné divadlo, ktoré tu stojí už od 18. storočia. Nájdeme tu aj Slovenské technické múzeum, jediné svojho druhu na Slovensku.

atrakcia - historická električka na Hlavnej uliciMesto Košice sa svojou veľkosťou a významom radí hneď za Bratislavu a nachádza sa v blízkosti hraníc s Maďarskom. Leží v Košickej kotline v údolí rieky Hornád.

Najvýznamnejším priemyselným podnikom je U.S.Steel  Košice, ktorý vyrába oceľ a valcované výrobky.

spievajúca fontánaNajväčšou športovou udalosťou roka je Košický maratón mieru, ktorý má 42km a 195m.

Na pešej zóne  nájdeme takzvanú spievajúcu fontánu, ktorá poskytuje miesto na oddych a osviežuje ovzdušie za vyhrávania krásnych melódií.

vodná nádrž RužínV meste sa rozvíja aj cestovný ruch, ktorý okrem histórie ponúka aj  možnosti na oddych, šport a zábavu. Na rieke Hornád bola vybudovaná vodná nádrž Ružín, ktorej hlavnou úlohou je zabezpečovať vodu pre železiarne a vyrábať elektrickú energiu. Zároveň slúži aj ako miesto rekreácie a rybolovu.

Ďalšie fotografie z Košíc si môžete pozrieť na webovej stránke www.baumgartner.sk.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI