január 2005 marec 2005
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
február 2005
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Ideme do prírody Mestá Slovenska Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si typ na výlet nauč sa hraj sa galéria

tip na výlet Tip na výlet

Herľanský gejzírHERĽANY

Herľany ležia na juhovýchode Slovenska pri Toryskej pahorkatine a Slanských vrchoch v doline Herlianskeho potoka 27 km od Košíc.

V 18. storočí tu vznikli kúpele na liečenie chorôb látkovej výmeny, krvných a nervových. Po roku 1945 prestali slúžiť na liečenie. Začal sa hľadať vhodný výdatnejší zdroj minerálnej vody, aby sa činnosť kúpeľov mohla obnoviť. Realizoval sa jeden vrt, vďaka ktorému vznikol gejzír. Je to minerálny prameň s veľkým obsahom plynov, ktorý vystrekuje z hĺbky 404,5 m v prúde vysokom 30 m v intervaloch 32 až 34 hodín. Táto voda je teplá, slaná s obsahom železa a jódu. Voda strieka približne pol hodiny.

Keď sa gejzír navŕtal do hĺbky 300 m, striekal 20 dní bez prestávky, neskôr v 7- hodinových intervaloch.

Je to jediný gejzír na Slovensku a je jedinečným prírodným javom na svete. Funguje ako sifónová fľaša.

Okrem gejzíru je zvláštnosťou aj veľkoplošný výskyt pestrej škály opálov.

Čermeľská železnicaBANKOV a ALPINKA

Obľúbeným miestom Košičanov na výlet je Bankov a Alpinka. Od mesta sú vzdialené približne 4km. Poskytujú miesto na oddych, šport a zábavu. Obklopuje ich nádherná príroda s množstvom  turistických chodníkov. Na Alpinku sa môžete vyviesť detskou železnicou, ktorá je dlhá 5,5 km. Jej prvá stanica sa volá Čermeľ. Nájdeme tu aj 9-jamkové golfové ihrisko.
http://www.cassovia.sk/zeleznica/

Ťava v ZOOKAVEČANY

5 kilometrov od Košíc sa nachádzajú Kavečany a v nich zoologická záhrada. Už pri vstupe do jej areálu vás zaujme bobová dráha a množstvo iných atrakcií, ktoré sú prispôsobené ročným obdobiam. Nájdeme tu upravené terény pre zjazdové a bežecké lyžovanie, ktoré sú vhodné pre pokročilých, ale aj začiatočníkov. V ZOO si môžete popri pozorovaní zvieratiek aj oddýchnuť, či sa pohrať na detskom ihrisku.

V súčasnosti tam chovajú prevažne zvieratá euroázijskej fauny, ale aj zástupcov iných kontinentov - Austrália, Amerika, Afrika, Ázia.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI