január 2005 marec 2005
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
február 2005
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Ideme do prírody Mestá Slovenska Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


Ideme do prírody

predstavujeme ZOO zo života zvierat, zaujímavosť

predstavujemeIdeme do lesa – Sovy

sovaKtorá sova je medzi deťmi v posledných mesiacoch asi najobľúbenejšia a najznámejšia? Asi sa zhodneme na tom, že je to Hedviga – sova Harryho Pottera.
Na celom svete žije asi 170 druhov sov.

Sovy sú typické tým, že majú veľmi veľké dopredu smerujúce oči. Pozerajú s dopredu ako človek. Možno práve preto považujeme oddávna sovu za symbol múdrosti. Nevedia však hýbať očami a preto, aby videli okolo seba, musia otáčať hlavou. Hlavu dokážu otočiť skoro úplne dookola (o 270o).
Ľudia ich spájajú s nočným životom. Sovy majú výborný zrak a vidia veľmi dobre nielen cez deň, ale i v noci. A tak noc využíva väčšina sov na lov svojej potravy. Sovy dokážu vidieť v takmer úplnej tme.
Okrem výborného zraku využívajú sovy pri love i skvelý sluch. Sovy majú vytvorené špeciálne ušká z pierok, ktoré im tiež pomáhajú, aby lepšie počuli.
sovaPerie sov je tiež výnimočné, veľmi jemné, mäkké a tak dokážu nečujne lietať. Pomáha im to prekvapiť korisť. Nohy mávajú až po pazúry zarastené perím. Ostrými pazúrmi chytajú a zabíjajú korisť. Sovy majú zvláštne prsty na nohách. Väčšinou majú 2 prsty vpredu a 2 vzadu. Ale keď to potrebujú, dokážu 1 zadný prst otočiť dopredu. Tento prs sa volá vratiprst.

Sovy žijú na celom svete okrem Antarktídy.
Živia malými cicavcami, rybami, plazmi, hmyzom, ba prenasledujú aj iné vtáky. Drobnú korisť prehltnú v celku. To čo nedokážu stráviť - srsť, kosti, perie a pazúry, vydávia.
Hniezdia na rôznych miestach. Mnohé druhy hniezdia v dutinách stromov, iné v puklinách skál, v otvoroch múrov, na povalách.
Samička kladie až 7 guľatých bielych vajec. Pri niektorých druhoch sedí na vajíčkach len samička, ale o bezmocné mláďatá sa už starajú obaja rodičia.
Najväčšou sovou v Európe je výr skalný. Vysoký je asi 70 cm. Rozpätie krídel má až 180 cm, váži 2-3 kg. Žije v Európe, v Ázii a v severnej Afrike. Samica znáša 2-4 biele vajcia. Výr loví v noci.

Harryho Hedviga jesova snežná (belaňa tundrová). Je to veľká denná sova, bielej farby s hnedými škvrnkami. Má žlté oči a čierny zobák. Dlhá je asi 51 - 68 cm, váži 1, 10 - 2 kg. Samička je väčšia ako samec. Krídla majú rozpätie 137 - 164 cm. Belaňa sa živí myšami, zajacmi, svišťami, veveričkami, králikmi, potkanmi, krtkami a inými rôznymi kožušinovými zvieratami. Samozrejme, neopovrhne ani mladými kačkami, husami, čajkami a menšími sovami. Loví i ryby.
Ďalšie známe druhy sov sú: plamienka driemavá, myšiarkaušatá, kuvičokvrabčí, kuvikobyčajný.
www.fifik.host.sk

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 15.1.2013, KZVI